2024. május 2. - Zsigmond

A közgyűlés elfogadta a költségvetést

A Somogy megyei önkormányzat közgyűlése pénteken elfogadta a jövő évi, szigorításokat tartalmazó költségvetési koncepciót, viszont nem szavazta meg, hogy a Somogyért Egyesület jelöltje alelnöki tisztséghez jusson.
2008. november 28. péntek 20:10 - Hírextra
Az alelnökválasztásról szóló első napirendi pont végszavazását többórás politikai vitába torkolló közjáték előzte meg, így a költségvetési koncepció tárgyalására többórás késsel került sor, és a tervezett témák csaknem felében elhalasztották a döntést.

A Somogyért Egyesület 10 tagot, vagyis a közgyűlés negyedét delegálta, így egy korábbi megállapodás értelmében - amit a közgyűlés szervezeti és működési szabályzata is deklarált - a szervezet képviselője töltheti be a megyei közgyűlés három alelnöki tisztségének egyikét. A kérdés azért vált aktuálissá, mert a közgyűlés a korábbi jelöltet, Gyenesei Istvánt, a Somogyért elnökét nem fogadta el, és csak most került újabb, alelnöki posztra jelölhető (azaz nem polgármester) Somogyért-képviselő a közgyűlésbe. A titkos szavazáson 20 képviselő igennel, 20 pedig nemmel voksolt, vagyis nem választották meg alelnöknek Zana Istvánt, az új jelöltet.

Ormai István, a Somogyért Egyesület frakcióvezetője erkölcsileg és politikailag is aggályosnak nevezte a döntést. Sérelmezte, hogy a fideszes képviselők nem tartják magukat a korábbi megállapodáshoz, emiatt mulasztásos törvénysértésben van a közgyűlés.

Csorba Ottó, a Fidesz frakcióvezetője azzal érvelt, hogy a megállapodás óta eltelt két évben megváltoztak a körülmények, szükség van a spórolásra, másfelől pedig a Somogyért Egyesület nem tett annyit a megyéért, amivel kiérdemelné a posztot.

Feigli Ferenc, a szocialista frakció vezetője sajnálattal vette tudomásul az eredményt, amely megnehezíti, hogy a válságban összefogjanak a politikai erők a megyéért.

A Somogy megyei önkormányzat jövő évi, többféle szigorítást bevezető költségvetési koncepcióját a 40 képviselőből 35 megszavazta.

A koncepcióban említést tesznek arról, hogy a megye pénzügyi helyzete folyamatosan romlik. A megye hitelállománya az elmúlt években magas szinten volt, adósságállománya a 4 milliárd forintnyi kötvénykibocsátás nyomán ugrásszerűen nőtt. Az év végi adósságállomány 7,5 milliárd forint körül várható.

Kitértek arra, hogy a személyi jövedelemadóból származó bevétel és a normatív állami támogatások nagyságrendje folyamatos csökkenést mutat, ennél is nagyobb mértékben csökken e támogatások reálértéke. Az önkormányzati rendszer tartalékainak teljes körű felélését jelzi a kötvénykibocsátás, illetve az eladósodás növekedése. Csak kismértékben enyhítette a somogyi gondokat, hogy a megye az idén 25 millió forintos támogatásban részesült a működésképtelen önkormányzatok támogatási keretéből.

Az új koncepció legfontosabb eleme, hogy hitelkorlátot vezet be, amely szerint a megyei önkormányzat működési hiánya a következő évben nem haladhatja meg az 500 millió forintot. A 4 milliárd forintos kötvénykibocsátásból származó forrás a jövőben csak fejlesztésre fordítható, továbbá az összes intézmény költségvetését újratervezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását