2024. április 29. - Péter

Fidesz: "informatikai kordon" a kormány körül?

A Fidesz szerint a kormányszóvivői honlappal "informatikai kordont" húzhat maga köré a kormány, vagyis az oldal alkalmas lehet a "modern cenzúra" megvalósítására, a kényes kérdések kikerülésére - erről Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője b
2008. augusztus 8. péntek 11:15 - Hírextra
Cser-Palkovics András többek között azt kifogásolta, hogy az online tájékoztatókon az eddigi tapasztalatok szerint 5-6 kérdésre lehet csak választ kapni, korlátozott a kérdésfeltevésre rendelkezésre álló karakterszám, és az újságíróknak nincs visszakérdezési lehetőségük, szemben az élő sajtótájékoztatóval.

A politikus azt is felrótta, hogy az online kormányszóvivői tájékoztatók képminősége rossz, így nem használhatják a televíziók."Olyan, mintha ez az oldal alkalmas lenne a modern cenzúra megvalósítására,(...) a kényes kérdések kikerülésére, (...) az élő kormányszóvivői tájékoztatók számának csökkentésére, vagyis ez a honlap alkalmas lehet egy informatikai kordon felállítására a kormány körül" - fogalmazott a helyettes szóvivő, aki az ügyben írásbeli kérdéssel fordult Kiss Péter kancelláriaminiszterhez.

Hangsúlyozta: remélik, nem arról van szó, hogy a jövőben a kormány tagjai és a kormányszóvivők "szerverek és klaviatúrák mögé bújva akarják megmondani, hogy ők miről akarják tájékoztatni a nyilvánosságot".

A politikus arra vár választ a kancelláriaminisztertől, hogy a kormányszovivo.hu helyettesíti-e a hagyományos kormányszóvivői tájékoztatókat, csökken-e a jövőben az élő tájékoztatók száma, és mit lehet tenni, hogy az újságíróknak azonos lehetőségeik legyenek mindkét típusú tájékoztatón.

A fideszes képviselő emlékeztetett arra is, hogy a kormány továbbra sem ad érdemi választ azokra a szakértői véleményekre, amelyek irreálisan magasnak tartják a kormányszóvivő honlapra kifizetett 200 millió forintot. Szerinte ez felesleges pénzkidobás volt, a honlapot sokkal kevesebből, vagy akár teljesen ingyen el lehetett volna készíteni a Miniszterelnöki Hivatal honlapján és köztisztviselőivel.

Cser-Palkovics kijelentette: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hibás, amiért a kormányzati politika mára szinte divatot csinált abból, hogy 10-100 milliókat költenek el soha meg nem valósuló beruházásokra, vagy teljesen felesleges dolgokra.

Daróczi Dávid kormányszóvivő online tájékoztatóján azt mondta: "ne hagyják magukat becsapni, nem kevesebb, hanem több lehetőségük van (az újságíróknak)".

"Nem önök jönnek hozzám, hanem én az internet segítségével (...) megyek el önökhöz" - közölte a szóvivő, utalva arra, hogy így az ország bármely pontjáról lehet követni a tájékoztatókat.
A szóvivő szerint kérdéseket ugyanúgy fel lehet tenni, mintha az újságírók ott lennének a sajtótájékoztatón. Hozzátette: az újságíróknak kényelmesebb az online tájékoztató, mint az, ha a helyszínre kell menniük, és ráadásul vissza is nézhetik az elhangzott tájékoztatókat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását