2024. május 2. - Zsigmond

Kuba boxolót keres

Kuba immár négy évtizede uralja a bokszversenyeket az olimpiákon, a 2004-es játékok óta azonban nagyot változott a helyzet a karibi országban, miután 2004-es olimpia bajnokai szinte egytől egyig disszidáltak, vagy visszavonultak, így most keresik a nagy e
2008. augusztus 8. péntek 11:12 - Hírextra

Stevenson, aki immár a kubai szövetség alelnöke, 1972-ben, 1976-ban és 1980-ban lett első szupernehézsúlyban (plusz 91 kg), így elsőként gyűjtött be három elsőséget a legfelső súlycsoportban. Két kubai bojkott után (1984, 1988) Savón nehézsúlyban (91 kg) hajtotta végre ugyanezt a bravúrt 1992-ben, 1996-ban és 2000-ben. A kubai boksz e két legendás figurája ezen kívül három, illetve hat világbajnoki címet is szerzett.

Pedro Roque, a kubai csapat edzője hangsúlyozza a bajnok elkötelezettségét az olimpiai eszme iránt és felidézi, hogy 1972-ben Stevenson elutasított egy egymillió dolláros ajánlatot, hogy profiként megmérkőzzön az amerikai reménységgel, Duane Bobbickkal, ami véget vetett volna olimpiai álmainak.

Fidel Castro, a legfőbb kubai vezető mindig elutasította a boksz profivá válását azzal az indokkal, hogy kívánatosabb értékes érmeket szerezni a nemzet javára, mintsem a személyes meggazdagodást keresni.

Első bokszgyőzelme, azaz 1972 óta Kuba uralja az olimpiai szorítót, 32 arany-, 15 ezüst- és 8 bronzéremmel. Pekingben Kuba a 11 súlycsoportból 10-ben jelen lesz, igaz, ezúttal kevesebb siker várható az ország képviselőitől.

A disszidálások ellenére Stevenson optimistának mutatkozik: szerinte a szigetországi ökölvívás színvonala nagyon jó és nem számít, hogy a nevezettek egyikének sincsen olimpiai tapasztalata. "Amikor először indultam olimpián, nekem sem volt" - mondta.

Roque leszögezi, hogy az elmúlt évek disszidálásai nem jelentek pszichológiai nyomást a kubai bokszolókra. "A kubai bokszban nagy a konkurencia, mindenki az ország legjobbja akar lenni. A mi versenyzőink nem úgy festenek, mintha csak a szökevények helyettesei lennének. Érzik, hogy immár lehetőség nyílt előttük, hogy megcsillantsák tudásukat a játékokon."

A 2004-es játékok 91 kg-os aranyérmese, Odlanier Solis a 2000-ben visszavonult Savón utódának tűnt. Ez utóbbit kétszer le is győzte (egyszer kapott ki tőle), közben három világbajnoki címet szerzett: 2001-ben és 2003-ban nehézsúlyban, 2005-ben szupernehézsúlyban. De 2006 decemberében, miközben Venezuelában edzett, hogy felkészüljön a Rio de Janeiró-i Pánamerikai Játékokra, Solis lelépett két másik olimpiai bajnokkal, Yan Bartelemyvel (48 kg) és Yuriorkis Gamboával (51 kg), és mindhárman Miamiba vették útjukat, hogy profi szerződést írjanak alá. Hat hónappal később Guillermo Rigondeaux (kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok 2001-ben, 54 kg-ban) és Eerislandy Lara (64 kg, világbajnok) ugyanígy tettek, a Pánamerikai Játékok után. A brazil rendőrség mindkettőt átadta a kubai rendőrségnek, hazájukban pedig eltiltották őket a boksztól. Castro attól tartva, hogy újabb bokszolók akarnak disszidálni, nem volt hajlandó csapatot küldeni a 2007-es chicagói világbajnokságra.

Kuba tehát öt olimpiai bajnoka nélkül érkezett Pekingbe, miután az ötödik, a 60 kg-os Mario Kindelan visszavonult.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a PontFM 88.1 sportrádióban, melyet az alábbi linken lehet elérni: www.pontfm.hu

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását