2024. május 10. - Ármin, Pálma

Gyorsan apad a Tisza

Gyors az apadás a Tisza felső szakaszán, a folyó tiszabecsi határszelvényében szerdán 8 órakor mindössze 108 centiméteres vízállást mértek - közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel.
2008. július 30. szerda 10:32 - Hírextra
A folyó vízgyűjtő területén továbbra is csapadékmentes és meleg az időjárás, s ez kedvez az árhullám levonulásának - mondta Bodnár Gáspár.

Az igazgató kiemelte: a Tisza gátjai mentén másodfokúra mérsékelhették az árvízvédelmi készültséget, s a folyó Záhonynál is tetőzött már, 613 centiméteres vízmagassággal.
A határvárostól Tokaj irányában lassan még árad a folyó, Dombrádnál és Tiszabercelnél szerdán 6 és 8 óra között egyaránt 3-3 centiméterrel nőtt a vízszint.

A nyíregyházi vízügyi igazgatóság hidrológusainak számítása szerint a két felső-szabolcsi településnél csütörtökön következhet be a tiszai árhullám újabb tetőzése, 680 illetve 720 centiméter körüli vízmagassággal. A másodfokú készültség mértékadó szintje Dombrádnál 650, míg Tiszabercelnél 700 centiméter.

Bodnár Gáspár azt prognosztizálta, hogy a gyors apadás következtében a víz a hét végéig visszahúzódhat a Tisza árterületén lévő tivadari, jándi és vásárosnamény-gergelyiugornyai üdülőhelyekről. A területek takarítása és fertőtlenítése után az üdülők, akiknek az árhullám érkezése előtt, a múlt szombaton el kellett hagyniuk a pihenőhelyeket, visszatérhetnek a parti létesítményekbe.
A szabolcsi vízügyi szervezet vezetője elmondta: apadás kezdődött a Kraszna ágerdőmajori határszelvényében is, szerdán 8 órakor 569 centiméteres vízmagasságot mértek, ami 19 centivel volt nagyobb a II. fokú készenlét szintjénél. Kocsordnál még árad a folyó, ott csütörtökön 570 centiméterrel várják a tetőzést, 40-60 centivel magasabban a II. fokú készültség vízszintjénél.
A Szamos és a Túr szintén apad a magyarországi szakaszon, készültségre, II. fokúra, már csak a Szamos gátjainál van szükség, Csenger-Olcsva, illetve Szamosbecs-Olvaapáti között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását