2024. április 28. - Valéria

Viharkárok: műemlékekre a vis maior keretből

Az állami tulajdonú műemlék kastélyokban keletkező viharkárok elhárítására vis maior keret létrehozását kéri a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól (OKM).
2008. augusztus 7. csütörtök 12:19 - Hírextra
Varga Kálmán, az MNG igazgatója az MTI-nek csütörtökön hangsúlyozta: a kiszámíthatatlan időjárás miatt "nagyon nehéz" megmondani, hogy évente mekkora összegre lenne szükség, de szerinte 50-60 millió forint elegendő lenne a károk fedezésére.

Felidézte, hogy július elején az edelényi L,Huillier-Coburg-kastély egyik kéménye dőlt le, az épület parkjában pedig húsz fát tépázott meg és döntött ki a vihar. Néhány hete a fertődi Esterházy-kastély földszintjére zúdult be az ereszeken túlcsorduló víz, míg augusztus 3-án a füzérradványi Károlyi-kastély manzárdszobájának oldalfalazata omlott le.

Az edelényi kastélyban - amelynek turisztikai célú megújítása kormánytámogatással hamarosan elkezdődik - az azonnali, ideiglenes veszélyelhárítás költsége 300 ezer forint volt, míg a fertődi Esterházy kastélyban az esőzés okozta beázás kárelhárítására 200 ezer forintot költöttek.

A Károlyi-kastélyt a viharkár után a műszaki szakemberek átvizsgálták és megállapították, hogy az épületet nem kell a munkálatok idejére bezárni, a látogatókat nem fenyegeti veszély, így zavartalanul megrendezhetik a Zempléni Fesztivál szombati koncertjét is - fűzte hozzá Varga Kálmán.

Az MNG igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy ezekben a nagyközönség előtt nyitva álló kastélyokban és parkokban naponta több ezer látogató fordul meg, így a veszélyelhárítást azonnal meg kell kezdeni.

Az épületek rendelkeznek ugyan biztosítással, de a biztosítótársaságok a károk valós költségének csak töredékét térítik meg, a kulturális intézményeknek is kell önrészt biztosítaniuk. Ugyanakkor a legtöbb kulturális intézménynek, így a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának sincs felújítási, sőt karbantartási kerete sem - jegyezte meg Varga Kálmán.

Mint mondta, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága éves költségvetése kevés. A működési költségekre a bevétel mellett is évente 600 millió forintot költenek, míg a szaktárca 230 millió forintnyi beruházási keretet biztosít. Utóbbiról szólva Varga Kálmán megemlítette: az OKM által biztosított összegből fedezik az uniós pályázatok tervező és előkészítő munkálatait.

A Műemlékek Nemzeti Gondnokságát 1992-ben alapították azzal a céllal, hogy az állami tulajdonban lévő, kiemelkedő értékű műemlékek kulturális hasznosítója és szakmai vagyonkezelő szervezete legyen. Az MNG az Oktatási és Kulturális Minisztérium felügyelete alatt álló, teljes jogkörrel rendelkező, önállóan gazdálkodó központi költségvetési szerv.

Feladata a kezelésébe adott állami tulajdonú védett műemlékek és egyéb kulturális örökségi elemek vagyonkezelése, helyreállítása, állagmegóvása, eszmei értékükkel összhangban történő hasznosítása és üzemeltetése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását