2024. április 26. - Ervin

Visszavont vízum

A kínai hatóságok indoklás nélkül visszavonták egy amerikai olimpikon vízumát - közölte szerdán a nyugat-szudáni Dárfúr ügyéért kiálló sportolókat tömörítő Team Darfur szervezet.
2008. augusztus 6. szerda 09:07 - Hírextra

Az érintett Joey Cheek gyorskorcsolyázó, a 2006-os torinói olimpia aranyérmese, aki civilben a nyugat-szudáni Dárfúr ügyéért kiálló harcos békeaktivista, a Team Darfur egyik alapító tagja.
Ami történt, "része a kínai kormány módszeres munkájának, amellyel elnyomja és megfélemlíti azokat, akik szót emelnek a dárfúri ártatlanok mellett" - mondta az amerikai sportoló. "Mindig pozitívan szóltam az olimpiai eszméről, soha nem szólítottam fel bojkottra, mégis visszavonták a vízumomat kevesebb mint 24 órával az indulás előtt" - panaszolta.

Cheek 2006-ban az olimpiai aranyéremmel járó pénzdíját felajánlotta a dárfúriak megsegítésére, és a többi sportolót, valamint a szponzorokat is arra biztatta, tegyenek így. A Franciaországgal csaknem azonos kiterjedésű nyugat-szudáni tartományban több százezer halálos áldozatot követelt, és több millió embert földönfutóvá tett a bő öt éve kirobbant polgárháború.

Kína jelentős érdekeltségekkel rendelkezik a szudáni olajiparban, és az északkelet-afrikai ország legnagyobb fegyverszállítója.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását