2024. április 25. - Márk

Így jött Európába a trópusi betegségeket terjesztő szúnyog

A pár éve hihetetlen népszerűségnek örvendő szerencsebambusz, avagy lucky bamboo (Dracaena sanderiana) úgy tűnik, nem csak örömet hoz magával Ázsiából, hanem az ázsiai tigrisszúnyogot (Aedes albopictus) is.
2009. március 29. vasárnap 12:29 - HírExtra
A holland növényvédelmi szolgálat vizsgálata kiderítette, hogy a szúnyog, amely különféle betegségeket hordozhat, gyakran a növénnyel együtt kerül be Európába - tudósít a Der Standard című osztrák lap online kiadása.

Az ázsiai tigrisszúnyog több trópusi betegséget is terjeszt, többek között a csikungunya- és a dengue-lázat vagy a japán encefalitiszt is. A trópusi és szubtrópusi Ázsiából származó szúnyogfaj viszonylag könnyen felismerhető feltűnő mintázatáról: hátsó lábai fekete-fehéren csíkozottak, hátán és a szeme közt pedig egy fehér vonal húzódik.

Ha egyszer behurcolták a tigrisszúnyogot, hasonlóan nehéz elbánni vele, mint hazai vérszívó rokonával, mivel a lárvák jószerével bármelyik pocsolyában kifejlődhetnek. A trópusi szúnyog egyetlen gyenge pontja, hogy érzékeny a hidegre. A kutatók azonban úgy vélik, hogy már abban az esetben is áttelelhet a rovar, ha a januári középhőmérséklet fagypont felett alakul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását