2024. április 18. - Andrea, Ilma

Meghalt az első magyarországi újszíves gyermek - FRISS!

Meghalt az első magyarországi szívátültetésen átesett gyermek Balatonvilágoson kedden reggel - közölte a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért szervezet elnöke. A halál okáról, az eset körülményeiről egyelőre nem kívánt több információt adni
2008. június 24. kedd 11:35 - Hírextra
A kisfiú tavaly októberben, hétévesen esett át a szívátültetésen, ő volt első magyarországi újszíves gyermek. A kisfiú a szervátültetett gyermekek táborában halt meg Balatonvilágoson.

Szatmári András, a gyermekszívközpont vezetője tavaly októberben, a szívátültetés után egy héttel tartott sajtótájékoztatón elmondta: a fiúnak súlyos szívizombetegsége volt, "életkilátása a nullával volt egyenlő". A gyermek felkerült a Nemzeti Szívtranszplantáció Várólistára, sürgősséggel, majd október 18-án elvégezték az 5 óra 38 perces műtétet.

A szakember akkor elmondta: négy évig készültek a műtétre, ami mérföldkő a magyar egészségügy életében. A szív kivételétől az újraindulásig 2,5 óra telt el.

Minden esély megvan arra, hogy a kisfiú folytathassa a gyermekek normális életét - mondta tavalyi sajtótájékoztatóján Szatmári András. A szakemberek szerint egy év után lehet sikeresnek tekinteni a szívátültetést gyermekeknél.

Bodor Elek szívsebész, egyetemi tanár az MTI-nek kedden azt mondta: "valószínűleg egy akut kilökődés volt, amit gyerekeknél elég nehéz felismerni". A szakember szerint kérdéses, hogy szedte-e rendesen a gyógyszereit, amelyeknek éppen az a funkciója, hogy megakadályozzák a szervezet túlzott immunreakcióját a beültetett szervvel szemben.

A kilökődés veszélye élete végéig elkíséri a szervátültetettet; folyamatosan szedni kell a gyógyszereket, hogy ez elkerülhető legyen, de a szerek mellett is előfordulhat, hogy a beültetett szerv kilökődik, bár idővel ennek valószínűsége csökken - magyarázta a szívsebész.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását