2024. április 27. - Zita

218 drogos halt meg

Kábítószer fogyasztásával összefüggésben 25-en haltak meg 2006-ban - tájékoztatta a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) az MTI-t. A Nemzeti Drog Fókuszpont jelentése szerint legális szerek - szerves oldószerek, nyugtatók, altatók - túladagolása mia
2008. augusztus 6. szerda 08:00 - Hírextra
A 2006-ra vonatkozó adatoknál frissebbek egyelőre sem a tárcának, sem a központnak nem állnak rendelkezésére.

A Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentése szerint tavalyelőtt heroin miatt huszonegy férfi és egy nő, egyéb ópiát miatt egy férfi és egy nő, kokain miatt egy férfi halt meg. A felsorolt egyéb kábítószerek - metadon, ecstasy, hallucinogének (például LSD), amfetaminszármazékok - miatt senki sem vesztette életét. A halálozási adatoknál nem tüntették fel a kenderszármazékokat, amelyek a legnépszerűbb kábítószernek számítanak Magyarországon is.

Jóval magasabb azoknak a haláleseteknek a száma, amelyek legális szerek miatt következtek be: nyugtatók és altatók miatt 80 férfi és 95 nő, szerves oldószerek (például hígító) miatt 10 férfi és 1 nő, több szer együttes hatására (politoxikománia) pedig 5 férfi és 2 nő vesztette életét.

Évente átlagosan 10-30 ember hal meg heroin-túladagolásban Magyarországon - mondta Varga Mónika, a Drogprevenciós Alapítvány addiktológiai konzultánsa az MTI-nek. Hozzátette: sajnálatos módon a jogszabályok nem adnak lehetőséget arra, hogy a tűcsere-programok keretében a szakemberek ellenőrizzék a fogyasztott kábítószerek minőségét. Ez azért lenne fontos, mert ezekben általában csak öt százaléknyi tiszta hatóanyag van, a többi adalékanyag, ami súlyos károsodáshoz és halálhoz vezethet.

A szakember szerint úgynevezett szúrószobákra lenne szükség: a drogfogyasztó bemenne egy adott helyre, ahol megvizsgálnák az általa használt kábítószert. Ilyen hely Nyugat-Európában is van, példaként a frankfurti Cafe Fix-et említette. Magyarországon azonban csak a rendőrség vizsgálhatja be ezeket az anyagokat, ami a megelőzés és ártalomcsökkentés szempontjából nem szerencsés - mondta.

Varga Mónika kiemelte: nem a drogozást akarják ezzel népszerűsíteni, hanem a súlyos egészségkárosodást (például az oxigénhiányos állapot miatt szükséges amputációt, agykárosodást) és a haláleseteket szeretnék megelőzni.

Kitért arra, Tűcsere-program 1994 óta működik Magyarországon, ennek köszönhetően az AIDS robbanásszerű terjedését sikerült megakadályozni. Az intravénás droghasználók 30 százaléka azonban hepatitis vírussal fertőzött. Kezelésük az államnak személyenként 1,5 millió forintba kerül, vagy kezelés hiányában évekkel később meghal a fogyasztó.

A szúrószobák mellett több metadon-programra is szükség lenne a szakember szerint. A metadon a heroinról való leszokásban segít, mivel pótolja azt. A metadonkúra segítségével a korábbi heroinhasználóknak lehetőségük nyílik arra, hogy beilleszkedjenek a társadalomba, mivel a szer használata mellett lehet tanulni, dolgozni, családi életet élni. A teljes leszokás azonban csak azoknak sikerül, akik saját elszántságból akarnak leszokni és pszichoterápiás kezelésben is részt vesznek - mutatott rá a szervezet konzultánsa.

Takács István Gábor, az alapítvány másik munkatársa elmondta: Svájcban, Hollandiában és Németországban a függők hozzájuthatnak receptre felírt heroinhoz, ami nem szennyezett. A tűcsere-állomásokon pedig egy naloxone nevű szert adnak nekik, ami azonnal elmulasztja a heroin hatásait.

Az SZMM azt javasolta a halálesetek megelőzésére: a prevenciós programok olyan információkat is terjesszenek, amelyekből kiviláglik, hogy az illegális szerek korántsem tekinthetők homogénnek, használatuknak eltérő kockázatai vannak. Fontosnak tartja a tárca a kezelésekhez való hozzáférés megkönnyítését és a differenciáltabb ellátásokat.

A minisztérium összegzésében említést tett az ellenőrzött heroinhasználati módokról is, tehát az injektáló szobákról és az ellenőrzött minőségű heroin kiadásáról, de arra nem tért ki, tervezik-e ezek magyarországi bevezetését. Mint írta, nagyobb figyelmet kell fordítani az olyan helyettesítő terápiák alkalmazására, amelyek révén az opiáthasználó kontrollált minőségű gyógyszerként jut hozzá a számára szükséges, hosszabb távon a szerről történő "leállást" elősegítő készítményekhez.

A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központjának jelentése szerint Európában változatlanul az ópiátok a tiltott anyagokkal kapcsolatos halálesetek fő okai. Minden évben 8–9 ezer túladagolási halálesetet jelentenek, de ez a szám szinte biztosan alulbecslés - írta a szervezet, hozzátéve: az áldozatok többsége férfi, aki húszas éveinek közepén-végén vagy a harmincas éveinek elején jár, a halálozási életkor azonban emelkedni látszik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását