2024. április 26. - Ervin

Zöldítő zöldek

A környezetvédelmi miniszter úgy döntött, rövidesen lecseréli tíz elöregedett járművét, és helyettük hibridhajtásút vesz. A minisztérium közlése szerint egy középkategóriás hibridautó évente mintegy egy tonna szén-dioxid szennyezoanyagot spórol meg.A terv
2008. augusztus 6. szerda 07:55 - Hírextra
A tárca ugyanis közbeszerzési pályázatot ír ki villanymotor és hagyományos motor kombinációval működő hibrid járművekre, így kívánja felhívni a figyelmet a zöld közlekedés fontosságára.

A minisztérium közlése szerint egyébként is van közel egy tucat elöregedett gépjármű, amelyeknek esedékes mostanában a cseréje, és ezt kihasználva két felső-, és hét-tíz középkategóriás környezetkímélő autót szereznének be.

Az ajánlati felhívás várhatóan a napokban meg is jelenik, a pályázatokat szeptember második felében kell beadni, eredményhirdetés októberben várható.

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter közleményében hangsúlyozta: reméli, hogy más minisztériumok és az üzleti szféra is követi a példájukat. A tárca közlése szerint a hibridautók környezetvédelmi előnye, hogy alacsonyabb tüzelőanyag-fogyasztásúak, kisebb a szennyezőanyag kibocsátásuk, és nem utolsósorban az is javítja a komfortérzetet, hogy sokkal kisebb a zajszint. Igaz, ezek az előnyök leginkább a városi közlekedésben érezhetőek.

Mindemellett a hibridautók összköltsége egyes számítások szerint 18 százalékkal kisebb, mint egy hasonló teljesítményű benzines járműé.

Egy középkategóriás hibridautó elsősorban városi használatban évente mintegy egy tonna szén-dioxid szennyezőanyagot spórol meg. És mivel a környezetvédelmi és vízügyi tárca autóinak átlagban magasabb a futásteljesítménye, mint a többi minisztériumnál, több esetben 200 ezer kilométer feletti, amelynek fenntartási-szervizelési költsége egyre nagyobb, a zöldtárca számításai szerint mindenképpen megéri hibridautókat beszerezni.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását