2024. április 27. - Zita

A csodálatos világ és a tiltólista - videóval

Augusztus 4-e van, hétfő és szikrázó napsütés. A mai napon lenne Louis Armstrong 107 éves, zenei kirándulásunk ezért ma a (jazz)zene egyik legjelentősebb alakja felé tart, akiről még repülőteret is elneveztek (New Orleansban).
2008. augusztus 4. hétfő 15:09 - paulson
Zöldek a fák, kék az ég, amit csak néhány fehér felhő zavar meg. Ilyenkor rohannak meg minket a nosztalgikus zenehullámok. Ennek fényében, és az évforduló ünneplésére született mai választásunk: Louis Armstrong „What a Wonderful World” című dala, melyet 1967-ben adtak ki. Már azelőtt is hallatlan népszerűségre és ismertségre tett szert, mielőtt 1988-ban bekerült volna a szintén klasszikussá vált „Jó reggelt, Vietnám!” című filmbe. Ráadásul ez a tény további jelentéseket ruházott az optimista, a hétköznapi életet ünneplő dalra. Természetesen nem ez volt az első, sem az utolsó filmes szereplése a kicsit néha már túljátszott nótának, sokan sokféleképpen nyúltak hozzá: az egészen giccsestől a kifejezetten ironikus módig.

Ami viszont mindenféleképpen furcsa, hogy a 2001-es, az Amerikai Egyesült Államokat érő terrortámadás(ok) után felkerült arra a „tiltólistára”, amelyen szereplő dalokat – többnyire szövegeik miatt – nem tartották illendőnek lejátszani. A listát sokan kritizálták, először tagadták is létezését. Mi csemegéztünk belőle, logika után kutatva, bár ezt nem sikerült teljesen felfednünk (valószínűleg a repüléssel, háborúval és halállal kapcsolatos szavakat próbálták mellőzni, a szövegek értelmét nem igazán keresve).

Mindenesetre a „What a wonderful world” mellett olyan klasszikusokat ítéltek átmenetileg száműzetésre, mint az AC/DC- től a „Highway to Hell”, a Beatlestől a "A Day in the Life", a "Lucy in the Sky with Diamonds", az "Ob-La-Di, Ob-La-Da" és a "Ticket to Ride", de John Lennon „Imagine” című szerzeményét is. Ugyanígy nemkívánatos lett Bob Dylan „Knockin’ on Heaven’s Door”-ja, olyannyira, hogy a Guns N’ Roses verziót is „hozzácsapták”. Jimi Hendrix „Hey Joe”-ja, és a Red Hot Chili Peppers „Under the Bridge” és „Aeroplane” című nótái sem kerülhették el furcsa végzetüket. Átmenetileg nem hallgathatták az amerikaiak Lenny Kravitz "Fly Away" és a Led Zeppelin "Stairway to Heaven" klasszikusait sem. Sok volt a lista összeállítóinak Alanis Morisette „ironikus” dala is. A Metallicától 4 számra, a Soundgardentől 3-ra mondták, hogy nem alkalmas a lejátszásra, de ők még mindig jobban jártak: a Rage Against The Machine összes dala ebbe a kategóriába került.

(A listán még olyan előadók szerepelnek mint a Limp Bizkit, a Megadeth, Nena, a Black Sabbath, Ozzy Ousbourne, a Juda Priest, a Green Day, a Clash, a Doors, Phil Collins, a Pink Floyd, az R.E.M., a Rolling Stones, Santana, Bruce Springsteen, a Van Halen, vagy éppenséggel a U2)

Visszatérve a zenére: a „What a wonderful World” számos feldolgozója közt olyan előadók is sorakoznak, mint B.B. King, a Ministry, vagy Joey Ramone (a Ramones énekese), de Shane MacGowan és Nick Cave is „hozzányúlt” (egy duett erejéig). Mi most mégis az eredeti mellett döntöttünk, és a "Jó reggelt, Vietnám” című filmből vett képkockákkal ékesített klipre.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását