2024. május 5. - Györgyi

Lévai Katalin új regénye

Mikrotársadalmi körkép a színház és a hatalmi elit világáról Lévai Katalin szociológus, politikus és író Vörös szőnyeg című, immár második regénye, amely most került a könyvesboltokba az Alexandra Kiadó gondozásában.
2007. november 9. péntek 17:04 - Hírextra

A szerző - az Európai Parlament képviselője - ebből az alkalomból pár napot Magyarországon tölt. Az MTI kérdésére elmondta, hogy egy éve jelent meg a Párnakönyv című kötete és megvallotta, hogy régi szenvedélye, sőt létformája az írás.

1990 óta ír, de sokáig csak szociológiai tárgyú értekezései láttak napvilágot. A nő szerint a világ című tanulmánykötetében foglalkozott először a női magántörténelemmel, ez 2001-ben jelent meg.
Azt mondta: bizonyos kort meg kellett érnie, hogy felszabadultan tudjon írni az érzelmeiről, és ez az idő a tavaly megjelent Párnakönyvvel következett el.

Most itt a második történet, a Vörös szőnyeg, amely egy különös érzelmi háromszög: egy színésznő, egy karrierista politikus és egy tehetséges, meleg rendező kapcsolata.

Lévai Katalin gyerekkora óta rajong a színházért, a politikában él, a másság elfogadása, tisztelete pedig mindig is szívügye volt. Így nem esett nehezére megfogalmazni ezt a világot. A női létről, szerelemről, kiszolgáltatottságról saját női mivoltából adódóan is sokat tud, de azt is megtapasztalta a politika köreiben, hogy mit jelent a férfivilág.

A regényben a főhős színésznő beleszeret a politikusba, akinek felesége van. A művésznőt a szerelem nem fölszabadítja, hanem összeomlik bele. A politikus férfi megalkuszik, karrierista lesz belőle. A meleg fiú, a színésznő jó barátja, tisztán végigviszi életprogramját, vállalja másságát, érzelmeit, feladja a szakmáját és a szeretett férfivel elmegy Amerikába.

A szerző regényével azt akarja elérni, hogy az emberek érzelmileg fölszabaduljanak, ismerjék meg, fogadják el, éljék át őszintén a szerelem élményét. Ehhez azonban az is kell, hogy önmagukat megismerjék és elfogadják. Ami pedig a politika világát illeti, az "nem őszinte, érzelmileg és morálisan is züllesztő, sokszor fojtogató, s erről érdemes lenne nyíltan beszélni, mert máris késésben vagyunk" - tette hozzá.

Lévai Katalin azt szeretné, ha könyve tisztázó vitákat gerjesztene, és annak nyomán talán valamivel őszintébbek lehetnének az emberek közti érzelmi viszonyok is.

"A politikus-írót, különösen, ha nő, nehezen fogadják el a hazai, zárt politikai életben, mert Magyarországon ritka az ilyesmi" - mondta és hozzátette, hogy munkahelyén, az Európai Parlamentben viszont teljesen természetes, hogy vannak a képviselők között költők, írók, művészek, rendezők.

Lévai Katalin a Külkereskedelmi Főiskolán diplomázott, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem szociológia- és szociálpolitikai szakát is elvégezte. Tanított magyar és külföldi egyetemeken. Az Esély című szociálpolitikai folyóirat alapító főszerkesztője, 2003-tól egy évig esélyegyenlőségi tárcanélküli miniszter, 2004-től európai parlamenti képviselő. Több nyelven beszél.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását