2024. május 2. - Zsigmond

Szabó Pál a helyszínen

A Kaposvárról Budapest Déli pályaudvarra tartó, száz utast szállító vonat több kocsija kisiklott. Kavalecz Imre a MÁV sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: valószínűleg a pálya műszaki hibája okozta a balesetet: a baleset helyszínére utazott Szabó Pál közleke
2008. augusztus 3. vasárnap 08:08 - Hírextra
A sérültek számáról az illetékesek eltérő számokat közöltek, a helyi mentősök és rendőrök kezdetben még nem tudtak sérültekről, utóbb nem kívántak számokat közölni, amíg a kiérkezett mentők be nem fejezték munkájukat. A MÁV első közleményében két sérültet említett. Komoly sérültről azonban egyetlen forrás sem tudott. A MÁV sajtófőnökének legutóbbi közlése alapján két sérültet kellett kórházba szállítani és tíz könnyebb sérültet láttak el helyben, az utasokat a késő délutáni órákban tovább szállították uticéljuk felé.
A mentőszolgálat megyei ügyeletese a sérültek ellátását követően számolt be, hogy két személyt boka- és kéztöréssel szállítottak a dombóvári kórházba, tíz embert pedig könnyebb, horzsolásos és rovarcsípéses sérüléssel láttak el a helyszínen. Kérdésre válaszolva elmondta, a kocsi egy napraforgó táblára dőlt, ahol darazsak csípték meg az utasokat.
A vonatszerelvény öt kocsiból állt, s nem utaztak rajta sokan, körülbelül 100 utas tartózkodott a vonaton. A kocsik Csibrák vasúti megállóhely után siklottak ki - közölte a MÁV a baleset részleteiről, hangsúlyozva. A mozdony és az azt követő kocsi a pályán maradt, az utolsó nemcsak kisiklott, de oldalra is dőlt - mondta a MÁV sajtófőnöke.
A helyszínelés és a műszaki mentés hosszabb időt vesz igénybe, így a vasúttársaság megszervezi az utasok elszállítását. Vonatpótló buszokat állítanak majd be, amelyek Kurd és Szakály-Hőgyész között szállítják az utasokat - áll a MÁV közleményében.
A dombóvári vasútállomás villamos vonalfőnökségén Tóth Zoltán diszpécser az MTI munkatársának érdeklődésére elmondta: értesülései szerint három kocsi siklott ki, a felsővezeték leszakadt, kidőlt egy oszlop, súlyos személyi sérülésről nem tud, csak horzsolások történtek.
Az elhárítás folyamatban van, kikapcsolták a felsővezetéket, a tűzoltók és a mentők a helyszínen vannak- tette hozzá.
Az illetékes Bonyhádi Rendőrkapitányság ügyeletese a vonatvezetővel történt telefonbeszélgetésre hivatkozva erősítette meg, hogy a balesetnek nincsenek komoly sérültjei. A hat kocsiból álló személyvonat Szakály-Hőgyész irányába haladt közel száz utassal, amikor több kocsija kisiklott, egy az oldalára dőlt, de súlyos személyi sérülés nem történt - mondta Boda József törzszászlós.
A MÁV kiadott közleménye szerint a műszaki mentést a tűzoltóság és a MÁV kárelhárítói végzik, várhatóan Dombóvárról visznek majd oda vasúti darut, amelynek segítségével beemelik a sínekről kisiklott személyvagonokat.
A műszaki mentés, majd a vasúti pálya és a leszakadt felsővezeték helyreállítása bizonyosan eltart a nap végéig, de az éjszakai órákban is folytatódhat még. Így a korlátozásokra és késésekre a mai napon számítaniuk kell azoknak, akik a Budapest-Dombóvár-Pécs vasútvonalon utaznak - olvasható a MÁV közleményében.
Szabó Pál közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter a helyszínen tájékozódott, majd az MTI munkatársának elmondta: "a kollégák jelentése szerint a pályát 12:30 perckor a pályavizsgáló bejárta, mindent rendben talált, ezen túlmenően 14:20 perckor egy InterCity ellenkező irányban Kurd felé haladva szintén bejárta ezt a pályát, a mozdonyvezető szerint nem érzékelt semmit a pályatesten, ami további intézkedést, jelzést igényelt volna" - közölte a miniszter.
Hozzátette: lényeges információ, hogy ezen a pályaszakaszon a baleset előtt ugyanolyan sebességgel haladó szerelvény teljes biztonsággal áthaladt és megérkezett Kurd állomásra.
"A jelenlegi információk szerint semmilyen külső hatást nem észleltünk a baleset körülményeinek eddigi vizsgálata során, a vonaton dolgozók a szabályoknak megfelelően végezték a dolgukat" - szögezte le a miniszter.
Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a dombóvári tűzoltók 25 percen belül a helyszínen voltak, néhány percen belül a mentők is megérkeztek, erre "a két település közötti meglehetősen elhagyott környékre".
A vizsgálatra vonatkozóan megjegyezte: korai lenne bármilyen következtetést levonni, még számos vizsgálat ezt követően fog elindulni. Kiemelte, hogy a vonatpótló buszok elindulásával az utasforgalom néhány órán belül helyreállt a vonalon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását