2024. április 25. - Márk

Az RPA megemlékezése a Nehru parton

A holokauszt roma áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából megemlékezést tartott a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) szombaton a IX. kerületi Nehru parkban, ahol a kormány képviselői és civl szervezeti vezetők megkoszorúzták az emlékművet.
2008. augusztus 3. vasárnap 07:57 - Hírextra

A roma holokauszt 64. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen részvevők előtt Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke arról beszélt: augusztus másodikán azokra kell emlékezni, akiket elpusztított az emberiség legbarbárabb eszméje és rezsimje, akiknek azért kellett meghalniuk, mert nem magyarnak, hanem cigánynak születtek.

Hozzátette: azért is indokolt az emlékezés, mert ma Magyarországon, az Európai Unió és a NATO tagállamában elsősorban a vidéken élő cigányságot rasszista erőszak fenyegeti, csakúgy, mint 64 évvel ezelőtt. "A mai emlékezés egyben figyelemfelhívás, kiáltás, hogy segítsetek megakadályozni az újfasizmus térhódítását Európában és Magyarországon" - fogalmazott a roma vezető.

Véleménye szerint a romák félelmét tovább erősíti, hogy a szélsőjobboldallal szemben erőtlennek, tehetetlennek mutatkozik a kormányzás, az igazságszolgáltatás, és nincs, vagy eltűnni látszik a határ a szélsőjobboldali uszítás és a demokratikus hatalmi politika között.

A rendezvényen felolvasták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levelét, amelyben a kormányfő úgy fogalmazott: "itt az ideje, hogy belássuk: múltunkkal csak közös szembenézéssel számolhatunk el - csakis így leszünk képesek közösen írni a jövőt".

"Tudjuk, a romákkal szemben táplált előítélet nem szűnt meg a náci uralom bukásával: a hallgatás falai, így az előítéletek is, máig megmaradtak. És ma is vannak újra olyan félkatonai szervezetek, melyek gyűlöletet és félelmet keltenek a cigány emberek között. Megint járják a falvakat, és megint vannak olyan pártok, akik nem gondolják, hogy ezeknek az eszméknek, elveknek és szavaknak és tetteknek egyszer és mindenkorra megálljt kell parancsolni Magyarországon" - írja a kormányfő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását