2024. április 29. - Péter

Cukormentes gumimacikkal a fogszuvasodás ellen

A cukorhelyettesítő xylitolt tartalmazó gumimacik csökkentik a szuvasodást okozó baktériumok számát a gyerekek fogain - állapították meg vizsgálatukban amerikai kutatók. A xylitol természetes édesítőszer, mely elsősorban a bogyós gyümölcsökben, de más gyü
2008. augusztus 1. péntek 07:15 - Hírextra

A nyírfa rostjaiban lévő, xilán nevű anyagból állítják elő, ezért nyírcukorként is ismert. Kutatások igazolták, hogy csökkenti a fogszuvasodást okozó mutáns sztreptokokkuszbaktériumok számát.
A baktérium felveszi a xylitolt, amely azonban különbözik a számára tápanyagul szolgáló cukroktól, ezért nem képes energiaforrásként használni - magyarázta Kiet A. Ly kutatásvezető, a seattle-i Washington Egyetem munkatársa.


Ly és kollégái 154 általánosiskolás gyereket vizsgáltak, akiknek naponta háromszor négy-négy gumimacit adtak iskolaidőben. A nebulók egy része xylitoltartalmú gumimacit kapott, a többieknek másik édesítőszerrel, maltitollal ízesítették az édességet. A tanulmány elején, majd hat héttel később, a végén a gyerekek foglepedékéből mintát vettek, és elemezték a benne található baktériumokat. Mind a xylitol-, mind a maltitoltartalmú gumimacik csökkentették a gyerekek szájában lévő baktériumok számát - írják a kutatók a BMC Oral Health című szakfolyóiratban.


A xylitolt rágógumikban már használják édesítésre, a kicsi gyerekeknek azonban jobban megfelel a gumimacikhoz hasonló édesség. Mivel a xylitol nem cukor, hanem cukoralkohol, inzulin nélkül szívódik fel, ezért a cukorbetegeknek sem kell tartaniuk tőle.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását