2024. április 26. - Ervin

Kezdődik a fesztivál

Maceszgombóc, sólet és zsidó tojás is terítékre kerül november 23-án az egész napos zsidó gasztronómiai fesztiválon, amelyet a régi budapesti zsidónegyed szívében, a Király utcai Gozsdu Udvarban rendeznek meg.
2008. november 17. hétfő 10:59 - Hírextra
A zsidó kultúrát bemutató Judafest rendezvénysorozat ezúttal arra vállalkozik, hogy zsidó ételekből, étkezési szokásokból és az őket körülvevő hagyományokból nyújtson kóstolót az érdeklődőknek.

A gasztronómia fesztivál már helyszínében is különleges, hiszen idén fejeződött be a nagy múltú Gozsdu Udvar felújítása, amely először ad otthont ilyen nagyszabású rendezvénynek. A Király utcát a Dob utcával összekötő passzázson négy helyszínen, folyamatos programokkal vasárnap 10 órától késő estig várják a zsidó ételekre, kultúrára és zenei csemegékre éhezőket. Az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) által szervezett családi rendezvényen a zsidó konyha remekeit készítő vendéglők, cukrászdák mellett a kóser italok sem szorulnak háttérbe. A látogatók belekóstolhatnak a Carmel, a Kinor David, a Rosenstein, a Symbol éttermek, valamint a Fröhlich és Raj cukrászdák kínálatába; emellett egy izraeli szakács kóser konyhájában készített ételei is asztalra kerülnek.

Az egész napos ízkavalkád izraeli reggelivel kezdődik, majd a látványkonyhában Grenadine a gasztroblogger főz csicseriborsós csirkét, de az ebédre érkezők is jól laknak a sólet partin, ahol négy különböző sóletből válogathatnak kedvükre. Délután a látogatók kalácsot süthetnek egy másik gasztrobloggerrel, Bodrogi „Fűszeres” Eszterrel, és beduin teával, édességekkel lazíthatnak a közel-keleti kávéházban. A zsidó ételekben gazdag fesztivál zárásaként az esti italtőzsdén állandó árak helyett, a látogatók a kereslettől függően olthatják olcsóbban vagy drágábban szomjukat. A gasztronómián túl a Gozsdu Udvarban felállított színpadon déltől zenés programok várják a vendégeket, fellép az izraeli énekes-gitáros Meir Hermon, a Z’mirim Diák Klezmer Band, az ütőhangszeres Al Tabla Percussion Group és a spanyolországi szefárd zsidók életét is felidézik ladino dallamokkal.

A vasárnapi fesztiválon önálló programokkal várják a gyerekeket, akik főzőiskolában, szörpivó és fánkevő versenyeken érezhetnek rá a zsidó gasztronómia ízére, de nekik szól az ALMA együttes koncertje és a bohócműsor is. A fesztivált kedvezőtlen időjárás esetén is megtartják a rendezvénynek otthont adó Gozsdu Udvar fedett helyszínein.

A szervező JDC november 23-án mindenkit vár, aki még nem tudja mit jelent a gefilte fisch, saksuka, tchina, és reméli, hogy eljönnek azok is, akik szeretnék ismét felidézni a távoli vagy már régen elfeledett ízeket. A rendezvényről további információ a www.judafest.org weboldalon található.
Forrás: www.judafest.org
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását