2024. április 23. - Béla

Fialánál is fel kell ébredni

Ma reggel, Fiala Jánosnál ismét előkerült Koszovó. Elismerjük vagy ne ismerjük? A Kék Áramlat kontra Nabucco kérdés már napok óta a közvélemény érdeklődésére tart számot. A Kelj fel Jancsiban Fiala vendége volt Varga István, a Shell Hungary Zrt. Igazgatós
2008. február 28. csütörtök 13:13 - Malina Adrienn
Ne legyen kedd! Jelentette ki Fiala annak kapcsán, hogy az egyik telefonáló megosztotta vele gyerekének felvételi viszontagságait. Éljen a Posta! Sikerült egy levelet kikézbesíteni szerdán, amiben az állt, hogy előző nap, azaz kedden menjen a gyerek felvételizni. Hála az internetnek, hogy ott a frissesség nem lehet gond, és időben értesült a pontos dátumról.

Az első, nagyobb telefonos áradat Koszovó függetlenségének elismeréséről vagy nem elismeréséhez szólt. Újra és újra előkerül a téma. Az európai államok sorban ismerik el, Magyarország még hallgat. Ahogy a műsorvezető mondta: „ Majd egyszer elismerjük. Ha szerb lennék, azt mondanám, ez ugyaz, mintha valaki igent mondana, csak nagyon gyáva. Rosszul látom?”- tette fel a kérdést Fiala János.

Az egyik hallgatói válasz erre az volt, hogy: nem, mert ez a lehető legrosszabb, amit Magyarország tehet.

Koszovó mindig Szerbia része volt. Itt található a szerbek „Mohácsa”, Rigómező is, a tartományt tartják hagyományosan a szerb nemzeti bölcsőnek. A terület gazdag szerb történelmi emlékekben, kolostorok, műemlékek őrzik a szerb múltat. A területet a XX. század végére már nagy többségben albánok lakták, akik a szerbektől eltérően nem ortodox, hanem muzulmán vallásúak. A rendszerváltás előtt már súlyos feszültségek voltak tapasztalhatóak az albánok és a szerbek között, azonban a délszláv háborúk lezárását követően került a szerb vezetés figyelmének középpontjába Koszovó. Az 1980-as évek óta egyre nagyobb a feszültség az albánok és a szerbek között, melynek számos oka van, a legfontosabbak talán gazdaságiak: a jugoszláv illetve a szerb állam jelentős állami segélyeket juttatott a tartománynak az idők során, azonban ez nem segített a terület gazdasági fellendítésében. A legutóbbi időkig Koszovó jóval alacsonyabb életszínvonalat biztosított a lakosainak, mint Szerbia többi része. A szerbek közül sokan érezték úgy, hogy a tartomány (és annak albán lakói) csak elvesznek Szerbia gazdagságából és nem sokat tesznek hozzá.

A magyar diplomácia vezetője azt javasolja az uniós külügyminiszterek február 18-i brüsszeli tanácskozása után, hogy a kormány tegye meg a szükséges lépéseket Koszovó elismerésére. Göncz Kinga azt követően nyilatkozott így, hogy az Európai Unió illetékes testülete, az Általános Ügyek és Külkapcsolatok Tanácsa hosszas tanácskozás után – az előzetes értesülésekre rácáfolva – egyhangú állásfoglalást fogadott el Koszovóról.

Koszovó függetlenségének elismeréséről a kormánynak kell döntenie, utána az államfő jogköre, hogy határozzon a diplomáciai kapcsolatok felvételéről.

A második téma a Nabucco kontra Kék Áramlat. Gyurcsány Ferenc csütörtökön állapodik meg Dmitrij Medvegyev orosz elnökhelyettessel hazánk részvételéről a Déli Áramlat gázprojektben. Ennek értelmében a Szerbia felől érkező vezeték hazánkba is szállítana. Ez azonban a Fidesz szerint szembehelyezkedik az EU hivatalos energiastratégiájával, és kiszolgáltatottá tesz bennünket. 

Varga István, a Shell Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke elmondta, ő ezt a helyzetet belső szemlélőként nézi, hiszen itt él Magyarországon, Európában. A hatás mind a két régióban megnyilvánul, és mint magánember, mint gazdasági szakember érintett benne.

Fiala: Milyen ennek az ügynek a megítélése?

Varga István: Ezt nem nagyon tudom, mert nem voltam benne, és a cégünk sem érdekelt. Amiről hallok, és amit figyelembe kell venni, hogy hogyan illeszkedik ez Európa helyzetébe. De az orosz érintettség miatt Eurázsiát is említhetném. Ugyanakkor az amerikaiak a Nabuccoban érdekeltek, így globális méretekről is beszélhetünk.

Fiala tudományos beszélgetést nem akart folytatni, mivel ahhoz nem is ért, ezért a beszélgetés mindenki számára közérthető nyelven történt.

Varga István elmondta: "Ha így élünk tovább, a környezetünk megváltozik 15-20 év múlva. Most kell tenni ellene, és nem akkor, amikor már baj lesz. Fel kell ébredni. Amíg nincs áramkimaradás, van légkondicionáló, tudunk fűteni, főzni, addig nem esik le az embereknek, hogy baj is lehet."

Akik későn keltek, vagy bármi másért elmulasztották volna a reggeli műsort, azok ma éjjel fél 12-től 1 óráig meghallgathatják a műsor szerkesztett változatát a Pont FM 88.1-en, ahol a beszélgetés további részleteire is fény derül.





Forrás: Pont FM 88.1
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását