2024. április 28. - Valéria

Árvízvédelmi helyzet a Hernádon és a Tiszán

A Tisza vízgyűjtő területén továbbra is meleg és csapadékmentes az időjárás. Az előrejelzések szerint a következő napokban sem kell számottevő csapadékra számítani.
2008. július 31. csütörtök 11:35 - Hírextra
A kialakult helyzet kedvezően befolyásolta az árhullám levonulását, így a készültségek csökkentése miatt jelenleg már csak a Hernád torkolati szakaszán van 10 kilométer hosszban III. fokú árvízvédelmi készültség. A vízszint ezen a szakaszon is lecsökkent, de a körtöltés sérülésének akár egy hétig is eltartó helyreállításáig fenntartják a fokozatot.

Rendkívüli tevékenységre és jelentősebb lakosságvédelmi intézkedésekre az előrejelzések alapján nem lesz szükség, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon működő Veszélyhelyzeti Központ és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Operatív Törzse befejezte részleges alkalmazási készenlétben történő működését.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig várhatóan a mai napon fejezi be tevékenységét az Operatív Törzs.

A Hernád folyón az apadás ütemében megkezdték a helyreállítási munkákat, visszabontják a homokzsákokból kiépített ideiglenes töltésmagasításokat, járhatóvá teszik a védekezés során igénybe vett töltéskoronákat, valamint begyűjtik a védelmi anyagokat, eszközöket. A korábbi legkritikusabb védekezési hely, Ócsanálos térségében is megkezdték az ideiglenes védművek visszabontását, Ongáról visszaszállítják az iskola épületében kialakított ideiglenes szálláshely fektető anyagait.

A Tiszán szétterült az árhullám. A Felső-Tiszán már gyorsan apad, és ennek következtében a hét végéig az árterületén lévő üdülőhelyekről is visszahúzódhat a víz. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felkészül arra, hogy a korábban kiürített Tivadar, Jánd és Vásárosnamény-Gergelyiugornya üdülőövezeteiben az egészségügyi szervek irányításával, az érintett önkormányzatokkal, a vendéglátó egységek tulajdonosaival, üzemeltetőivel közösen részt vegyen a szükségessé váló takarítási és fertőtlenítési munkálatokban, mert ennek elvégzése elengedhetetlen. A feladat az üdülőépületek belsejében a tulajdonosok kötelezettsége marad.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és területi szervei továbbra is összeköttetésben vannak az érintett tárcák és más szervek ügyeleteivel, valamint folyamatosan végzik a károk felmérését, felkészülnek a védekezési költségek visszaigénylésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását