2024. április 28. - Valéria

Továbbra sincs káros anyag a Tiszában

A folytatódó laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint továbbra sincs káros anyag a Tisza vizében, ahová a romániai Borsabányánál történt gátátvágás után kerülhetett volna veszélyes nehézfémeket tartalmazó zagy - közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidék
2008. július 30. szerda 11:30 - Hírextra
Az eddig félóránként vett vízmintákban a laboratóriumi elemzés nem talált nehézfém-szennyeződést, egyetlen mutató sem érte el a határértéket - hangsúlyozta Szentesi Péter.

Az igazgató hozzátette: a másodfokú vízminőség-védelmi készültséget változatlanul fenntartják, de az eddigi 30 percenkénti mintavételezést abbahagyták, szerdától naponta már csak háromszor vesznek vizet a Tiszából és ellenőrzik a laboratóriumban.

Szentesi Péter tájékoztatása szerint a védelmi készenlétet várhatóan péntekig tartja fenn a nyíregyházi környezetvédelmi felügyelőség.

A romániai Borsabányánál egy gátátvágást követően a hét végén négy órán át folyt ki nehézfémeket tartalmazó zagy az egyik tározóból, ami onnan a Csiszla-patakba, majd a Visó folyón keresztül elvileg a Tiszába is eljuthatott volna.

A bukaresti környezetvédelmi minisztérium arról tájékoztatta a magyar társtárcát, hogy a kikerült zagyot az áradó Csiszla és Visó vize feloldotta, felhígította, emellett körgát emelésével is lokalizálták a szennyeződést, így a Tiszába nem került és nem is jut el káros anyag.

A Tisza magyarországi határszelvényében elrendelt ellenőrzések egyszer, hétfőn találtak a megengedettnél nagyobb, de az egészségügyi határértéknél alacsonyabb kadmiumszint-emelkedést a vízben, ami semmilyen veszélyt nem jelentett, s nagy valószínűséggel nem is a borsabányai gátátvágás következtében kerülhetett a folyóba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását