2024. május 8. - Mihály

Mentőszakszervezet-OMSZ 1:0

A mentőszakszervezet pert nyert a Legfelsőbb Bíróságon (LB) az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ellen, így ki kell fizetni az elmúlt mintegy öt évben ki nem fizetett különböző juttatásokat - tájékoztatta Toma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének
2008. július 30. szerda 16:52 - Hírextra
A Legfelsőbb Bíróság július elejei döntése szerint az OMSZ-t arra kötelezi, hogy több mint félmilliárd forintot fizessen ki hétezer dolgozójának.

Az LB döntésével egy olyan 2004 előtti megállapodáscsomagot helyezett hatályba, amelyet az OMSZ akkori vezetése az intézménynél tevékenykedő kincstári biztos utasítására bontott fel - közölte Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója.

Toma Lajos szerint "abszurd", hogy az OMSZ megkérdőjelezi az LB ítéletét. Elmondta azt is, hogy a szakszervezetnek nem volt tudomása arról, hogy az OMSZ-nél kincstári biztos tevékenykedik, s elképzelhetetlennek tartja, hogy ő jogellenes utasításokat adott volna.

Győrfi Pál közleménye szerint a kincstári biztos arra hivatkozott, hogy a megállapodások egy része törvénybe ütközik, más része gazdasági fedezet nélküli.

A bíróság arról döntött, hogy a dolgozóknak olyan juttatások járnak jogszerűen, mint a hűségjutalom, a nyugdíjba vonulási jutalom, a balesetmentes közlekedésért járó jutalom, a bankszámla-költségtérítés és a mosatási költségtérítés.

A bíróság érvényesnek nyilvánította a felbontott megállapodásokat, így az OMSZ-nek öt évre visszamenően kell kifizetnie a dolgozók megvont járandóságait.

Győrfi Pál közleménye szerint a bírósági döntés végrehajtása számos akadályba ütközik, melyet hatályos törvények tiltanak, ilyen például a mentődolgozók 24 órás szolgálata.
A mentők szóvivője szerint keresik a jelenlegi költségvetési keretek között a döntés végrehajtásának lehetőségeit.

Toma Lajos az MTI-nek elmondta, hogy nem az OMSZ kezdeményezett velük tárgyalásokat, hanem a folyamatos bértárgyalások során július 29-én vetették fel azt, hogy a jövőben ennek a döntésnek az alapján folyjanak a további megbeszélések.

Toma Lajos úgy fogalmazott, hogy véleménye szerint a költségvetés jelenlegi keretein belül rövid idő alatt nem képzelhető el az elmaradt juttatások kifizetése. Reményének adott viszont hangot, hogy ez végül az LB döntésének megfelelően mégis meg fog történni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását