2024. április 30. - Katalin, Kitti

Indul-e eljárás a mentésvezetővel szemben?

Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) az elmúlt évben száz fegyelmi eljárás indult az éves 1,5 millió esetszámhoz képest - mondta el Győrfi Pál, a szervezet szóvivője az MTI érdeklődésére hétfőn.
2008. július 21. hétfő 20:19 - Hírextra

A távirati iroda azzal kapcsolatban kérdezte a szóvivőt, hogy fegyelmi vizsgálat indult az ellen a mentésvezető ellen, aki szolgálatban volt, amikor Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok, kenus edzés közben meghalt. Mint Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója múlt pénteken elmondta, a vizsgálat azt vetette fel, hogy lehetett volna megfelelő mentőegységet találni, felmerült ugyanis a mentőhelikopter vagy a motoros mentő kiküldésének lehetősége is.


Győrfi Pál tájékoztatása szerint a száz fegyelmi eljárás következménye hat esetben elbocsátás, tizenkettőben késleltetett előmenetel, harmincöt esetben megrovás és további harmincban figyelmeztetés volt, a fennmaradó esetekben a lefolytatott vizsgálatok eredményeként nem találták indokoltnak az elmarasztalást - ismertette a szóvivő.


Hozzátette: az OMSZ nem csak akkor vizsgálódik, ha bejelentés érkezik vagy a sajtó "felkap" egy-egy konkrét ügyet, hanem saját belső ellenőrzési csoportok dolgoznak a mentőszolgálatnál.
"Ha gyanú merül fel arra vonatkozóan, hogy hiba történt, akkor pontosan kivizsgálják az ügyet akkor is, ha egy hajléktalan ellátásáról volt szó, vagy ha egy közismert közéleti személyiségről" - jelentette ki Győrfi Pál.


Az Országos Mentőszolgálatnál lefolytatott belső vizsgálatok a betegellátási dokumentumok áttekintésével kezdődnek, amelybe beletartozik a mentőautó mozgása, riasztásának és kiérkezésének ideje, a telefonok hanganyagainak visszahallgatása, valamint az adott orvosi beavatkozások dokumentációinak áttekintése is. Amennyiben arra derül fény, hogy mulasztás történt, fegyelmi eljárást kezdeményez a mentőszolgálat vezetése.


Győrfi Pál hozzátette: a vizsgálatok elrendelésének egy része a sajtóban napvilágot látott hírek alapján történik, ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy egyes sajtóorgánumok egy adott esetben úgy kezelnek mentői mulasztást, hogy a vizsgálatot még le sem folytatták. Megjegyezte: ha kiderül, hogy nem történt vétség a mentőszolgálat részéről, az már nem kap akkora publicitást, "mint a tényként kezelt vádak".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását