2024. május 7. - Gizella

Ezer énekes a Bartók-kórusversenyen

Valamennyi résztvevő - négy kontinens ezer énekese - már megérkezett Debrecenbe, így nincs akadálya annak, hogy szerdán este a kóristák felvonulásával, majd nyitóhangversennyel megkezdődjön a Bartók Béla XXIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál
2008. július 30. szerda 14:25 - Hírextra
A vasárnapig tartó, 23. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál a világ egyetlen kortárszenei kórusversenye - tette hozzá.

Az ötnapos fesztiválra egyébként tizenöt országból - többek között a Fülöp-szigetekről, Latin-Amerikából, Kanadából, Kínából és Európa számos országából - összesen 24 kórus érkezett Debrecenbe, hogy megmérkőzzön egymással a legjobb kórusnak szánt díjért.

Ez a nagyszabású, világhírű kórusverseny többek között azért is jelentős, mert a nyerteseknek kiugrási, kiemelkedési lehetőséget nyújt: a verseny legjobbjai közül több kórus és karnagy is a zenei élet élvonalába került. Így például Szabó Sipos Máté, aki ma a Magyar Állami Operaház karigazgatója, vagy az írországi John Fitzpatrick karnagy, aki már a verseny zsűrijének tagjaként is tiszteletét tette Debrecenben.

Ma már hagyomány, így az idén sem marad el a Debrecen város felkérésére komponált kórusművek ősbemutatója. A szervezők szerint izgalmas vállalkozásnak ígérkezik az akkreditált nemzetközi karnagyi mesterkurzus megrendezése is, ami idén először kapcsolódik a versenyhez. Ezzel párhuzamosan ismét sor kerül a hazai kórusvezetők számára két évvel ezelőtt már sikerrel megrendezett továbbképzésre is.

A Bartók-életmű szellemiségének megfelelően a folklórfesztiválon hazai és külföldi népzenészek, énekesek lépnek színpadra, többek között a népzenei berkekben méltán híres Sebő Ferenc és zenekara vagy az Ukrajnából érkező, hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó Técsői Banda, valamint a most először Magyarországon bemutatkozó Turkuaz török népzenei együttes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását