2024. április 19. - Emma

Bartók, zene, fesztiválok

A hagyományokhoz illőn Bartók-koncertekkel kezdődik a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. új évadja; szeptember 25-én a Württembergi Filharmonikus Zenekar Bartók Concertóját szólaltatja meg a Zeneakadémián, másnap két világsztár, Vadim Repin és Ko
2008. szeptember 16. kedd 14:04 - Hírextra
A Württembergi Filharmonikusok fellépésén a kiváló fiatal hegedűművész, Isabelle Faust lesz a szólista - mondta el a kht. keddi budapesti sajtótájékoztatóján Igric György igazgató.
Beszámolt arról, hogy az őszi évadkezdés több zenei műfajt vonultat föl és magába foglalja az ugyancsak nagy múltú kortárs zenei fesztivált, a Korunk Zenéje ciklust, valamint a már tíz éves Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivált. A nyitó estek Bartók Béla emléke előtt tisztelegnek.

A Korunk Zenéje fesztiválon szeptember 27. és október 6. között 33 szerző 86 művét mutatják be, ebből 23 ősbemutatóként, 7 pedig magyarországi bemutatóként hangzik el. A sorozat fókuszában a 100 éve született Olivier Messiaen nagyszabású oratorikus kompozíciója, a Trios Petites Liturgies de Présence Divine áll, ennek bemutatója október 4-én az olasz intézetben lesz. Szintén Messiaen műveivel mutatkozik be Budapesten a fiatal francia orgonaművész, Anne-Gaelle Chanon.

A fesztivál rangos külföldi vendége a német musikFabrik együttes lesz szeptember 28-án a Trafóban. A Korunk Zenéje keretében folytatódik a korábbi években elindított Ősbemutatók, Elektrokoncertek, illetve a Klenyán Csaba nevéhez fűződő Magyar klarinét antológia című sorozat.
A X. Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivál kiemelkedő eseményének ígérkezik a Zeneakadémián és Győrben elhangzó monumentális Monteverdi-oratórium, a Vespro della Beata Vergine a világhírű New College Oxford fiúkórusának előadásában. Ugyancsak méltó a figyelemre a fesztivál művészeti vezetője, Bubnó Tamás szerint az orosz Svetilen énekegyüttes és a kassai Szent Cirill és Metód Katedrális Kórusának vendégszereplése, továbbá Szokolay Balázs zeneakadémiai Liszt-estje, az El Sabio Consort és Palya Bea Bölcs Alfonz-műsora.

A Budapesti Zenei Hetek keretében adnak számot eredményeikről a művészeti ösztöndíjas fiatalok, majd a fesztivál zárónapján zongoraművészként is bemutatkozik a Bartók Emlékházban a Francia Köztársaság budapesti kulturális attaséja, Jérome Bloch, aki hozzátette: egy éve vár a lehetőségre, hogy a zene internacionális nyelvén szólhasson a magyar közönséghez.

A 2008/2009-es évadban a felnőtt közönség számára 11 bérletsorozatot indít a kht. összesen 9 városban: két új helyszínen, Nagykanizsán és Dorogon, valamint a régieken, Győrben, Sopronban, Szombathelyen, Székesfehérváron, Veszprémben, Keszthelyen és Tapolcán. A vidéki sorozatban a neves vendégek is fellépnek, például a Württembergi Filharmónia Zenekara, a New College Oxford, a Svetilen Énekegyüttes és a Prágai Kamarazenekar.

A Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. alapítója és főtámogatója az Oktatási és Kulturális Minisztérium - emelte ki Nagyné Varga Melinda, a tárca főosztályvezetője. Hozzátette: az ifjúsági közönség meghódítása, a vidéki bérletek szervezése, a kortárs művek megszólaltatása terén kitűnő munkát végez a kht.

Igric György hozzátette, hogy 2008-ra 120 millió forintos közszolgáltatási szerződést kötöttek a minisztériummal, kht. jelentősebb támogatja a Raiffeisen Bank mellett a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az önkormányzatok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását