2024. április 25. - Márk

Tapolca leválna Miskolcról

Megérkezett hétfőn a miskolci polgármesteri hivatalba az úgynevezett Tapolca Leválását Előkészítő Bizottság által összegyűjtött 896 aláírás, amely helyi népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy a Miskolc részét képező Tapolca leváljon a városról, és
2008. július 28. hétfő 17:27 - Hírextra
Önkormányzati rendelet szerint helyi népszavazást a polgármesternél kezdeményezheti az érintett választópolgárok legalább negyede. Miskolctapolca választókorú lakossága jelenleg 2.392, a helyi népszavazás kitűzéséhez tehát 598 tapolcai választópolgár aláírása szükséges - emlékeztetett a verdiktre a szóvivő.

Közölte azt is: a helyi választási bizottságnak 45 nap áll rendelkezésre, hogy a most benyújtott 896 aláírás hitelességét ellenőrizze, ezt követően a szeptemberi közgyűlés ülése elé kerül a népszavazásról szóló kezdeményezés.

A népszavazási íven egy kérdés szerepel, nevezetesen: "Egyetért-e ön azzal, hogy Miskolctapolca új községként leváljon Miskolc városáról".

Miskolctapolca lakói egyébként 2005. januárjában lényegében hasonló kérdésről már tartottak népszavazást, akkor a 2.329 választásra jogosult közül 1.327 adta le voksát, a részvételi arány 57 százalékos volt, így a népszavazás eredményes volt.

 Ugyanakkor a szavazók több mint fele elutasította a különválást, 548-an a városrész önállóságára, 774-en a Miskolchoz való tartozásra voksoltak, míg öt szavazat érvénytelen volt.

A főleg európai hírű barlangi termálfürdőjéről nevezetes üdülőövezet lakói akkor is, és lényegében most is azért kezdeményeztek népszavazást az önállósodás mellett, mert megítélésük szerint Miskolc nem tett meg mindent a városhoz tartozó Tapolca fejlődéséért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását