2024. április 19. - Emma

Eduardo Frei titokzatos halála

Eduardo Frei chilei ügyvéd, a Kereszténydemokrata Párt vezetője, aki az ország elnöke volt 1964 és 1970 között, majd 1973-ban támogatta Augusto Pinochet katonai puccsát, 1982-ben halt meg, hivatalosan egy operáció során fellépő komplikációk következtében.
2008. július 28. hétfő 15:25 - Hírextra
Egy törvényszéki orvos szakértő szerint, mivel Frei szembefordult Pinochettel, a tábornok-diktátor ölette meg egy Eugenio Berrios nevű kutatóorvos közreműködésével, aki a rettegett titkos szolgálat, a DINA embere volt. Ő adta be Freinek a halálos injekciót. Berrios azzal nyerte el felettesei bizalmát, hogy részt vett a Condor-akcióban, amely a dél-amerikai juntákkal szembenállók megsemmisítésére irányult. Berrios specialitása a méreg volt. Kikísérletezett egy halálos szert, amelyet illatszeres flakonból kellett az áldozatra spriccelni. Orlando Letelier-vel, Salvador Allende külügyminiszterével kellett volna eredetileg így végezni, de a tervet félretették és gépkocsijába helyezett pokolgéppel gyilkolták meg.

A robbanószerkezetet is Berrios készítette. Az orvos Frei megölése után is részt vett sok piszkos hadműveletben, de később, a demokrácia erősödésével egyre kényelmetlenebbé vált megbízói szemében, akik attól féltek, hogy majd tanúskodni fog. A doktort 1991-ben tüntették el. Először Uruguayba vitték, ahol gyakorlatilag fogoly volt. Onnan 1992-ben sikerült megszöknie, és a rendőrség segítségét kérnie. Az uruguayi szervek azonban visszaadták a DINA-nak. 1995-ben mégis Uruguayban találták meg egy tengerparti strandon két pisztolygolyóval a testében. A DNS-vizsgálat állítólag igazolta, hogy valóban az ő holttestéről van szó. A DINA volt vezetője azonban nemrég azt nyilatkozta, hogy Berrios él, és az amerikaiaknak dolgozik.

Az eset kivizsgálásával megbízott Alejandro Madrid, a chilei legfelsőbb bíróság tagja óvatosan reagált. Szerinte még korai új következtetéseket levonni - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását