2024. április 25. - Márk

Alzheimer-kór megelőzése vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel

Bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának lehetőségét, sőt azoknak is segíthetnek, akiknél már kialakult az időskori, gyógyíthatatlan betegség.
2008. július 28. hétfő 23:56 - Hírextra
Több mint 5 millió beteg adataiból vonták le kutatók azt a következtetést, hogy bizonyos orvosságok, amik eredetileg a vérnyomás csökkentését szolgálják, jelentősen lecsökkenthetik az idősebb betegeknél az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Bostoni kutatók szerint az angiotenzin receptor blokkoló (ARB) gyógyszerek azok, amiket valójában a magas vérnyomásban szenvedőknek írnak fel, és amikről most kiderült: 35-40 százalékkal csökkenthetik az Alzheimer kialakulását.

A kutatók megvizsgálták azokat a betegeket, akik ilyen típusú vérnyomás-gyógyszert szedtek, és azokat, akiknek eltérő fajtájút írtak fel. A kutatásban részt vettek olyan betegek is, akiknél nem vérnyomásproblémát, hanem Alzheimert, vagy időskori demenciát diagnosztizáltak.

A vizsgálatból kiderült: azok, akik a szóban forgó ARB-t szedik, akár 40 százalékkal is lecsökkenhet az esélyük arra, hogy Alzheimer-kór alakuljon ki.

Az amerikai kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy azoknál, akiknél már kialakult demencia, az angiotenzin szedése késleltetheti az agyi funkciók leromlását.

Szakértők azzal magyarázzák az ARB hatását, hogy az képes megelőzni vagy helyreállítani az idegsejtek károsodását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását