2024. április 29. - Péter

Gyurcsány: politikai válasz kell

Elsősorban politikai választ igényel a szélsőjobb kérdése Magyarországon, ezt kell hogy támogassa az igazságszolgáltatás és a rendvédelem - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Népszavának adott interjújában.
2008. július 26. szombat 09:50 - Hírextra
"Kell, hogy legyen egy nagyon erős társadalmi norma, hogy ezt elítélem, hogy ezzel hajlandó vagyok politikai eszközökkel megküzdeni, és akkor ez átsugárzik a rendfenntartó erőkre és az igazságszolgáltatásra, mert megérzik és megértik a társadalom támogatását" - mondta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök hozzátette: a jelenlegi bizonytalanságot fokozza, hogy a Fidesz ez ügyben is gyengíti a nemzeti összetartozást.

A szeptember 6-ra meghirdetett magyar chartás gyűléssel kapcsolatban a kormányfő kiemelte: nem pártokat hív a rendezvényre, hanem "tisztességes magyar demokraták, liberálisok, konzervatívok, szociáldemokraták" támogatását kéri.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte: annak van a legnagyobb esélye, hogy a kormány nemcsak kitölti az idejét, hanem a mögötte álló párt sikeres kampányt tud folytatni a mandátuma meghosszabbításáért.

Az SZDSZ-szel lehet és kell is együttműködni - angsúlyozta ismételten a kormányfő.

"Ha a szabad demokratáknak a konvergenciaprogram végrehajtása fontos kérdés, és úgy látom, hogy az, akkor ennek végigviteléhez partnert csak a mi oldalunkon talál. Az SZDSZ tehát eldöntheti, hogy támogat-e olyan 2009-es költségvetést, amely tovább csökkenti a hiányt és az euróbevezetés kritériumainak teljesítése irányába halad" - emelte ki Gyurcsány Ferenc.

A kormány eddigi teljesítményét értékelve úgy vélte: az első két év bizonyította, hogy nem lehet sem a populizmus irányába, sem az elitizmus irányába menni. Magyarországon ma már érzékelhető a gyarapodás, ezért is gondolom, hogy az esélyeink a második félidőben lényegesen jobbak, mint az elsőben voltak - mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországnak jó esélyei vannak a fejlődésre a logisztika, az autó- és elektronikai ipar, a speciális turizmus, a biotechnológia, az informatika terén. Az élelmiszerárak világméretű emelkedésével pedig ebben a szektorban is rendkívül nagy lehetőségek vannak, Magyarország számára épp ezért fontos a termőföld és a víz is - tette hozzá.

"Úgy tartják, hogy az olajnál csak egyvalami lesz fontosabb ebben az évszázadban: hogy kinek lesz elegendő mennyiségű édesvize. Nekünk lesz. És hogy kinek van elegendő mennyiségű termőföldje, ahol termelni tud. Ez egy új szituáció Magyarországon, erre érdemes egy átfogó nemzeti programot kidolgozni" - mondta a miniszterelnök.

Magyarország nem szűkíti a mezőgazdasági, élelmiszeripari termelését, hanem bővíti, korszerűsíti - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását