2024. április 24. - György

Politikai purparlé vagy újabb lenyúlás?

Hatvan szocialista polgármestere úgy vállalt kezességet 1,4 milliárd forint hitelfelvételre, hogy közben nem szavaztatta meg azt az önkormányzat testületével – állítják a hatvani önkormányzat fideszes képviselői. Mi több úgy gondolják, a mostani víz
2008. július 25. péntek 11:19 - Pénzes Dávid
A történet dióhéjban: a hatvani önkormányzat és öt környező település belefogott a csatornahálózat és szennyvíztisztítási hálózat fejlesztésébe. A teljes munka 2004-es számítások alapján mintegy 11 milliárd forintot tesz ki. A munkálatokat három ütemre bontották, melynek első két üteme el is készült. Az első körben megépült a szennyvíztisztító, melyből körülbelül 90 százalékot vállalt az Európai Unió, a fennmaradót a hatvani lakosságnak kellett állnia. A második ütem idén augusztus végén fejeződik be. Ezt nagyobb részben a Magyar Állam, kisebb részben a települések finanszírozzák. A harmadik ütemre nemrég adták be a pályázatot.

Törvénytelenség?

A munkálatokat az önkormányzatok által erre a célra létrehozott Hatvan és Térsége Beruházó Víziközmű Társulat végzi. Ők nemrégiben az első két ütem finanszírozására 1,4 milliárd forintos hitelt vettek fel. A Fidesz helyi képviselői szerint törvénytelenül. Állításuk szerint Érsek Zsolt, Hatvan polgármestere az önkormányzat nevében egy személyben vállalt kezességet az összegre, amit nem tehetett volna meg. Az önkormányzat nevében ugyanis csak úgy vállalhatna kezességet, ha a testület elé viszi és az megszavazza a beterjesztést.

Érsek Zsolt a Hírextra megkeresésére tagadta a vádakat. „Legyünk őszinték, Érsek Zsolt két szép szemére bármelyik bank adna 1,4 milliárd forintot?” – tette fel ironikusan a kérdést. A vádakat egyébiránt képviselőkhöz méltatlan badarságnak minősítette. Mint mondja, a létrehozott víziközmű társulásba minden önkormányzati testület delegál valakit, aki mint kezességvállaló jelenik meg az üléseken. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a hatvani képviselőtestület a (456/2005/11/24 számú határozatban) zárt ülésen döntött a kezességvállalási ügyről. A hitelt tehát a víziközmű társulat vette fel az önkormányzatok kezességvállalása mellett – zárta le a kérdést a polgármester.

Vihar az amortizáció körül

Megkerestük Balla Attila a Fidesz hatvani önkormányzati képviselőjét is, aki kérdésünkre elmondta, nagy a gyanú, hogy a nemrég 50 forintról 212-re emelt amortizációs díj, mely a víz- és csatornadíj részét képezi, csak arra szolgál, hogy a fent említett hitel részleteit törleszteni tudják. A politikus szerint az 1,4 milliárd forintos hitel törlesztésének megkezdését nemcsak a hatvani vízdíj emelése, de a lőrinci polgármesteri hivatal döntése is alátámasztja.

(Balla Attila szerint a szocialista vezetésű lőrinci testület minden valószínűséggel a törlesztés finanszírozását a nemrég zárt ülésen meghozott kötvénykibocsátással kívánja megoldani. Információi szerint összesen 200 milliós kötvénykibocsátást szavaztak meg.)

A víziközmű által felvett hitelt a társuláshoz befizetett érdekeltségi hozzájárulásból és az önkormányzat önerejéből kell megfizetni – állítja Érsek Zsolt. Az amortizációs díjra egy elkülönített számla van a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Fejlesztési Alapban. Ezt az összeget a víziközmű felújítására és pótlására kell felhasználni – teszi hozzá. A polgármester szerint az új hálózat jóval több amortizációs költséget jelent, így a megemelt amortizációs díj jogos. Azzal persze lehet vitatkozni, hogy egy most átadott vadonatúj berendezésre miért kellene több amortizációs költséget számolni, mint egy toldozott-foldozott régire?

Vízdíjemelés mindenképpen lesz még

A fideszes képviselők ezenkívül úgy vélik, a szocialista vezetésű önkormányzat azért emelt most július elsejével vízdíjat, hogy majd a választások előtt ne kelljen. Ám Érsek Zsolt közölte, sajnos az új rendszer életbelépése miatt nagyobb az amortizációs leírás, így úgy néz ki, a választásoktól teljesen függetlenül további vízdíjemelésre lehet számítani.

Elmondta, Hatvanban már az első ütemben hálózatra kötött lakos is ugyanannyit fizet, mint a teljes rendszer kiépülésekor csatlakozók. Ez nyilván többletköltséget jelent azoknak, akik előbb csatlakoztak.

Máshol olcsóbb

Balla Attila fideszes politikus szerint az sem igazán megmagyarázható helyzet, hogy míg a környező településeken 400 forintos vízdíj van érvényben, addig Hatvanban jóval 700 fölött fizetnek köbméterenként. (Heréden 420 Ft, Gyöngyösön 440 Ft, Hatvanban, 750 Ft.) Érsek Zsolt erre Salgótarjánt hozta példaként, ahol 800 Ft a víz. Ám hozzátette ahol új csatorna épül, ott az amortizációs díj miatt többet kell fizetni.

A csatornahálózat harmadik üteméről a polgármester elmondta, a fajlagos költségek jóval nagyobbak lesznek, hiszen a távolabbi települések csak most jönnek majd. Ezekre uniós pályázatból és nagy valószínűséggel további hitelekből fognak pénzt szerezni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását