2024. április 30. - Katalin, Kitti

Biztonságos a cumisüvegben lévő vegyszer

Egy vitatott vegyszer, a biszfenol-A (BPA) cumis palackokban található mennyisége igen kicsi, így ártalmatlan az emberi egészségre - közölte a korábbi egészségügyi aggodalmakra reagálva az Európai Unió élelmiszerbiztonsági szervezete.
2008. július 24. csütörtök 16:55 - Hírextra
Heves vita alakult ki az év első felében az Egyesült Államokból és Kanadából kiindulva a műanyagokban adalékként használt biszfenolok biztonságosságáról, miután különböző, rágcsálókon végzett tanulmányok azt jelezték, hogy a vegyszer egészen alacsony szintje is ártalmas lehet.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által megbízott kutatók ezt követően vizsgálták meg, hogyan bomlik le az emberi anyagcsere során a szervezetbe bekerült biszfenol, és arra a következtetésre jutottak, hogy ez a kis mennyiség elég gyorsan elhagyja a testet ahhoz, hogy ne okozzon kárt.

A csecsemők egészségével kapcsolatos aggodalmakra az EFSA úgy reagált, hogy az újszülöttek szervezete képes volt naponta lebontani és eltávolítani testsúlykilogrammonként 1 milligrammnál kisebb biszfenol adagokat, ami a megengedhető napi bevitel (TDI) 0,05 milligramm per testsúlykilogrammos értéke fölött van.

A pármai székhelyű ügynökség jelentése szerint a magzatokra azért nem veszélyes a vegyszer, mert az anya szervezete gyorsan lebontja és kiürül.

2006-os kockázatértékelésében az EFSA 0,05 milligrammban határozta meg a biszfenol-A TDI értékét. Ezt arra alapozta, hogy az "észre nem vehető káros hatás" kiváltásához szükséges szint patkányokban - a bizonytalansági tényezőket is figyelembe véve - ennek százszorosa, napi 5 milligramm testsúlykilogrammonként.

Az EFSA szakemberei szerint jelentős a különbség az ember és a patkány szervezetének anyagcseréjében, ezért a vitát kiváltó tanulmányokban szereplő állatkísérletek "emberekre való érvényessége behatárolt".

Az európai hatóság ezután is figyelemmel kíséri a biszfenollal kapcsolatos tudományos eredményeket és minden felmerülő egészségügyi hatást - közölték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását