2024. április 28. - Valéria

Mérgező a műanyag cumisüveg!

Ha hinni lehet egy új tanulmánynak, gyerekek egész generációja nőtt úgy fel, hogy icipici koruktól kezdve szürcsöltek itókájukkal együtt egy mérgező vegyületet, a biszfenol-A-t. Egy észak-amerikai környezetvédő és egészséggel foglalkozó szervezeteket öss
2008. február 25. hétfő 08:47 - Hírextra
Az említett vegyületet polikarbonát műanyagok előállításához használják fel széleskörűen, az ásványvizes palacktól az ételhordóig.

A cumisüvegek mindegyikének 80 C fokra való felmelegítésekor 5-7 ppb (egymilliárd részecskéből egy) mértékben szabadult fel biszfenol-A. A tanulmány szerint a zsíros vagy savas folyadékokban (például tej vagy almalé) valószínűleg több biszfenol-A oldódik, mint a vízben.

Pánikra azonban elvileg semmi ok. Az amerikai és az uniós élelmiszerhatóságok ugyanis a cumisüveg-adatok huszonötszörösénél határozták meg a még biztonságos napi bevitelt. A vegyület ellenzői szerint a határérték túl magas, hiszen állatok esetében kimutatták, hogy a biszfenol-A az ösztrogén nevű hormont utánozva nagyon kis mennyiségben is megzavarja a nemi hormonok egyensúlyát: többek közt mell- és prosztatarákot, korai ivarérést, vetélést okoz. A kritikusok szerint a felnőttek számára megadott határértéknél jóval alacsonyabb koncentráció is károsíthatja a csecsemőket - hiszen minden akkor kezd el fejlődni, a szaporodó-szervektől kezdve az agyon át az immunrendszerig.

A hatóságok viszont azzal érvelnek, hogy míg az állatok esetében a vegyület bekerül a véráramba és sokáig a szervezetben marad, az ember hamar kiválasztja a vizeletébe. Ennél fogva az állatok esetében kimutatott hatások nem léphetnek fel az embernél. Sajnos, ezt nem támasztja alá megfelelő számú kutatás. Ahhoz, hogy nyugodtan dönthessünk: használjuk-e továbbra is a jól bevált polikarbonát cumisüvegeket vagy egy határozott mozdulattal kidobjuk őket a szemétbe, több humán adatra lesz szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását