2024. április 23. - Béla

A fiatalkorúak büntethetőségének szigorítása csak látszatmegoldás

A Szabad Demokraták Szövetsége ellenzi azt a népszavazási kezdeményezést, amely 12 éves korra csökkentené a fiatalkorúak büntethetőségét. A fiatalkorúak bűnelkövetése valóban létező probléma, de ez a javaslat rossz megoldás erre a problémára.
2008. július 24. csütörtök 18:55 - Hírextra
A szabad demokratáknak meggyőződése, hogy a megelőzés, és nem a szankcionálás jelentheti a megoldást, azaz itt elsősorban nem büntetőjogi, hanem oktatási és nevelési kérdésről van szó. Ez a szigorítás figyelmen kívül hagyná a szülő felelősségét, hiszen a hatályban lévő 14 éves korhatár pont azt jelenti, hogy az ennél fiatalabbakat nem tartjuk még a saját ügyeikben felelősen cselekedni képes egyéneknek. Amennyiben ez a korhatárcsökkentés megvalósulna, az azt jelentené, hogy az állam nem tartana elég érettnek egy 12 éves fiatalt a házasságkötéshez vagy a jogosítvány megszerzéséhez, de ahhoz igen, hogy akár 15 évre is börtönbe küldje.

Ha pozitív változást szeretnénk látni, akkor elkerülhetetlen annak a vizsgálata, hogy miért követ el egy fiatalkorú bűncselekményt. Meggyőződésünk, hogy megoldást csak az jelenthet, ha nagyobb figyelmet fordítunk a fiatalkorúakkal való foglalkozásra, családban és iskolában egyaránt.

A szabad demokraták bíznak abban, hogy a jövőben az e problémával kapcsolatos közbeszéd és közgondolkodás fókuszába nem a látszatmegoldást jelentő szankcionálás, hanem a megelőzés, illetve annak hatékonysága kerül.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását