2024. április 25. - Márk

Indul a szűrőbusz

Megkezdte munkáját az Európai Unió támogatásával a nyíregyházi Jósa András oktatókórházban 2 milliárd forintból kialakított térségi diagnosztikai központ: szűrőbusza ma és holnap az 1.100 lélekszámú Nyíribrony felnőtt lakosságának egészségi állapotát méri
2008. március 3. hétfő 14:52 - Hírextra

Szabolcsban, ahol a lakosság élettartama főként a szív- és érrendszeri betegségek miatt 8-10 évvel marad el az országos átlagtól, Európa egyik legkorszerűbb szűrőcentrumát hozták létre: az unió több mint 1,2 milliárd forinttal támogatta a keringési betegeket ellátó diagnosztikai és gyógyító központ kialakítását, a további 800 milliót a központi költségvetésből és a nyíregyházi kórház saját fejlesztési forrásából, illetve az intézmény által felvett hitelből teremtették elő.

A centrumban egy helyen található a szív- és érbetegségek kivizsgálásához szükséges rizikóambulancia, a kezeléseknél használt modern műszerpark, beleértve az életmentő beavatkozást lehetővé tevő szívkatéteres laboratóriumot is.

A térségi diagnosztikai központhoz tartozik egy korszerűen felszerelt szűrőbusz, amelynek értéke megközelíti a 100 millió forintot. A mobil szakrendelésként működő járműben minden olyan orvosi eszköz megtalálható, amely a diagnózis meghatározását elősegíti. A busz személyzete a házi orvos szerint rizikócsoportba tartozó emberek egészségi állapotot méri fel lakóhelyükön, a megye mind a 229 településén.

A betegség tüneteivel még nem küszködő embereken elvégzik a vérnyomásmérést, a vércukor és vérzsírok meghatározását, szükség esetén a keringési szervek ultrahangos vizsgálatát, illetve ellenőrzik a légzésfunkciót. Gond esetén tovább küldik a betegeket a nyíregyházi centrumba, ahol így időben, ezzel a gyógyulás esélyeit jelentősen növelve kezdhetik meg a kezelést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását