2024. május 3. - Tímea, Irma

A felvételi rendszer átalakítása fontos eleme a felsőoktatás korszerűsítésének

A felsőoktatás korszerűsítésének fontos eleme a felvételi rendszer átalakítása, amely szorosan kapcsolódik a finanszírozáshoz - hangoztatta csütörtökön a felvételi ponthatárok ismertetése előtt néhány órával Szombathelyen Hiller István oktatási és kulturá
2008. július 24. csütörtök 19:10 - Hírextra

"A hallgató intézményválasztása és a hallgató teljesítménye határozza meg, hogy mely intézmény kap, mely intézmény nyer el államilag támogatott hallgatói helyeket, ezáltal értelemszerűen állami finanszírozást" - mondta sajtótájékoztatóján Hiller István.


Hozzáfűzte: ebben új számítási rend van ettől az évtől, az új 480 pontos felvételi értékelési rendszer átláthatóbb, a mezőny széthúzottabb, és teljes egészében tükrözi a teljesítményeket.
"Ez a szisztéma azt jelenti, hogy a hallgatói teljesítmény összekapcsolódik az állami finanszírozással és az intézmények színvonala, az oktatás elismertsége hozza a felsőoktatási intézmények számára az adófizetői pénzt" - mondta.


Hiller István úgy vélekedett: az elmúlt évben ez a rendszer bevált, arról az elmúlt tizenkét hónap alatt a Rektori Konferenciával szinte folyamatosan tárgyaltak.


"Csütörtökön 12 óráig az összes magyar felsőoktatási intézmény, mind a 71 egyetértett és elfogadta a saját felvételi eredményét, (...) ezt számítógépes formában jelezte az Oktatási Hivatalnak. Az egyeztetések több mint másfél hete folynak, ezek ma délben lezárultak. Az, hogy minden felsőoktatási intézmény elfogadta az eredményt, a rendszer szakmai elismerésének kifejeződése" - mondta a szaktárca vezetője.


Hiller István közölte: csütörtökön este pontban nyolc órakor ismertetik a felvételi ponthatárokat, ennek előkészítésén a tárca majd száz munkatársa jelenleg is nagy erővel dolgozik.
"Este nyolc órakor egy gombnyomással közzé tesszük a felvételi ponthatárokat, ezzel egyidejűleg a felvi.hu honlapon megjelennek a felvételi eredmények, majd este nyolc óra és másnap reggel nyolc óra között, tizenkét óra alatt 400 ezer sms-t fogunk kiküldeni, minden hallgatójelölt, aki azt kérte, részletes tájékoztatást kap saját felvételi eredményéről" - mondta. Megjegyezte: ő maga is csak fél órával a hivatalos ismertetés előtt értesül a


Szólt arról is, hogy az idei felvételin a legnépszerűbb szakok már tükröznek bizonyos változást, a választásnál a diákok jobban figyelembe vették a munkaerő-piaci igényeket.
"Ez a természettudományok, a szolgáltatások, a magas színvonalú műszaki ismeretek elsajátítása felé viszi a magyar felsőoktatást" - mondta.


Tájékoztatása szerint idén az első helyen jelentkezők száma alapján a legnépszerűbb szak a turizmus és vendéglátás, utána a gazdálkodási és menedzsment, a mérnök-informatikus, a kommunikáció- és médiatudomány, majd a kereskedelem és marketing szakok voltak. A jogászképzés a kilencedik helyre csúszott vissza.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását