2024. május 2. - Zsigmond

Vice versa

Két szervezet jelentett be demonstrációt csütörtökre a XII. kerületi turulszobor környékére; a rendőrség a bejelentéseket tudomásul vette, a rendezvények zavartalanságát pedig a megfelelő erőkkel és eszközökkel biztosítja - tudatta a Budapesti Rendőr-főka
2008. július 23. szerda 14:12 - Hírextra
Mint közleményükben írták, a turulszobor környékére két szervezet jelentett be demonstrációt a BRFK-n. A Jobbik Magyarországért Mozgalom csütörtökön 18 órától 21 óráig a Böszörményi úton, a Societas Új Mozgalom pedig 18 óra 30 perctől 20 óráig az Istenhegyi úton kíván demonstrálni.
A BRFK az egyeztető tárgyalásokat lefolytatta, és mindkét bejelentést tudomásul vette.

A budapesti rendőrség felkészült a rendezvények biztosítására, azok zavartalanságát a megfelelő erőkkel és eszközökkel biztosítja - írták.

A demonstráció zavartalan biztosítása érdekében tilos lesz megállni csütörtökön 0-22 óra között a XII. kerületben, a Németvölgyi út mindkét oldalán a Királyhágó tér és az Istenhegyi út között, a Böszörményi út mindkét oldalán a Királyhágó tér és a Nagyenyed utca között, a Nagyenyed utca mindkét oldalán az Alkotás utca és az Istenhegyi út között, az Istenhegyi út mindkét oldalán az Ügyész utca és a Kékgolyó utca között, valamint a Kékgolyó utca mindkét oldalán a Greguss utca és az Istenhegyi út között.

A rendőrség arról is tájékoztatott, hogy lezárhatják csütörtökön 16-22 óra között a Németvölgyi út Királyhágó tér és az Istenhegyi út közötti szakaszát, a Böszörményi út Királyhágó tér és a Nagyenyed utca közötti szakaszát, a Nagyenyed utca Alkotás utca és az Istenhegyi út közötti szakaszát, az Istenhegyi út Orbán tér és Kékgolyó utca közötti szakaszát és a Kék golyó utca Ráth György utca és Istenhegyi út közötti szakaszát.

Szerdai lapinformációk szerint tüntetést és ellentüntetést is szerveznek csütörtökön estére a XII. kerületi turulszoborhoz: jobboldali szervezetek az emlékmű megmaradásáért, baloldali fiatalok pedig a lebontásáért demonstrálnak.

Az ügy előzménye, hogy a XII. kerület II. világháborús polgári és katonai áldozatai emlékére 2005 októberében állítottak turulszobrot az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán.

Az emlékműre nem volt építési engedély, ezért fennmaradási engedélyt kellett kérni, ezt azonban az elsőfokú közigazgatási hatóságnak, a Budavári Önkormányzatnak meg kellett tagadnia, mivel az emlékművek esetén törvényben előírt fővárosi közgyűlési hozzájárulás hiányzott. Mi több, ezt a közgyűlés négy korábbi határozatában egyértelműen megtagadta.

A XII. kerületi önkormányzat megtámadta a bontási határozatot, a közigazgatási eljárásban másodfokon eljáró Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban helybenhagyta azt.

A XII. kerület ekkor fordult a Fővárosi Bírósághoz, a bíróság azonban márciusban hozott, április 9-én jogerőre emelkedett döntésében kimondta: a jogsértő állapotot meg kell szüntetni, a szobrot pedig el kell távolítani a II. világháború helyi áldozatainak emlékművéről.

A bíróság indoklásában hangsúlyozta, hogy a turulszobor bontását elrendelő közigazgatási határozat meghozatalakor a szobor fennmaradásához szükséges feltételek nem voltak meg, elsősorban a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulása hiányzott.

A Pokorni Zoltán (Fidesz) vezette XII. kerületi önkormányzat ezután abban bízott, hogy megkapják az ügyben eljáró I. kerülettől a fennmaradási engedélyt.

A kerület polgármestere azt javasolta, hogy a sok vitát kiváltott turulszobor csak a városrész második világháborús katonai áldozatainak legyen az emlékműve. A XII. kerületi turulszobor fennmaradásához azonban május 29-én nem adott tulajdonosi hozzájárulást a Fővárosi Közgyűlés MSZP-SZDSZ többsége.

Az I. kerületi jegyző a közelmúltban lefolytatta a szobor építési hatósági eljárását, és mivel "az építmény városképileg és műszakilag elfogadható, a rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas, az elutasításnak okot adó körülmény időközben megváltozott", ezért engedélyezte a fennmaradást és a használatba vételt. A jegyző ugyanakkor építésügyi bírságot szabott ki az engedély nélküli építkezés miatt.

A másodfokú hatóságként eljáró Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban július elején úgy döntött, el kell bontani a szobrot. A regionális közigazgatási hivatal a ferencvárosi jegyzőt jelölte ki a szobor eltávolítását elrendelő korábbi bírósági döntés végrehajtására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását