2024. május 11. - Ferenc

Jelentés a VPOP tevékenységéről

A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) elmúlt másfél évről szóló jelentéséből kiderül, hogy a szervezet jelentős mértékben járult hozzá a gazdaság kifehérítéséhez - közölte a kormányszóvivő szerdai budapesti tájékoztatóján, a dokumentum tartalmát ismertetve.
2008. július 23. szerda 18:15 - Hírextra
Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy a kormány a gazdaság kifehérítésére irányuló intézkedéseinek eredményeként tavaly 80 milliárd forint többletbevétele volt a költségvetésnek, amelyből 31 milliárd forint a VPOP tevékenységének köszönhető.

Mint elhangzott, az összehangolt fogyasztóvédelmi ellenőrzés-sorozatban is résztvevő VPOP csak 2008 első félévében mintegy 3.500 ellenőrzést folytatott le. Jövedéki adóbevételből a tervezettnél 10 milliárd forinttal nagyobb összeg folyt be a hatósághoz. Ez a többlet döntő részben a dohánytermékek és az üzemanyagok, elsősorban a gázolaj illegális forgalmazásának visszaszorításából keletkezett.

A szóvivő kiemelte, hogy a legális cigarettaforgalom 5,9 százalékkal nőtt, jelenleg 1350 millió szál, köszönhetően annak, hogy a cigaretta-feketekereskedelem az elmúlt években folyamatosan csökkent.

Budai Bernadett kitért arra, az ellenőrzéseknek köszönhetően a "pancsolt" üzemanyag használata is jelentős mértékben csökkent, továbbá az úgynevezett üzemanyag-turizmus visszaszorítása eredményeként a benzinkutaknak ugrásszerűen megnövekedett a forgalma. Különösen igaz ez a leginkább veszélyeztetett észak-alföldi régióra, ahol a becslések szerint a benzinforgalom növekedésének 60 százaléka köszönhető a benzinturizmus, és az illegális forgalmazás visszaszorulásának.

A VPOP-jelentés arról is beszámolt, hogy az elmúlt másfél évben milyen fejlesztések kezdődtek meg a szervezetnél. A kormányszóvivő példaként említette, hogy a jövedéki- és az energia adó esetében lehetővé vált az elektronikus bevallás, a reptéri személyforgalomban, illetve valamennyi határátkelőn pedig az elektronikus vámfizetés.

Szintén az elmúlt másfél év fejlesztéseinek eredményeként említhető a pénzügyőrség informatikai rendszerének és a közúti közlekedési nyilvántartásnak az összekapcsolása, ami kizárja, hogy olyan autó kerülhessen forgalomba, amire nem fizették meg a regisztrációs adót - hangoztatta Budai Bernadett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását