2024. április 30. - Katalin, Kitti

Göncz Kinga szerint

Radovan Karadzic elfogása a boszniai kormány világos jelzése az Európai Unió felé, a Boris Tadic vezette kormány valóban elkötelezett, hogy együttműködjön a hágai törvényszékkel - mondta Göncz Kinga külügyminiszter kedden az MTI-nek.
2008. július 22. kedd 09:03 - Hírextra
A jelenleg Brüsszelben tartózkodó magyar külügyminiszter elmondta: az EU és Szerbia közeledésének egyik leglényegesebb kikötése a háborús bűnösök, ezen belül a két legkeresettebb, Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető és Ratko Mladic volt hadseregparancsnok kiadatása volt.
A tárcavezető emlékeztetett, hogy az unió és Szerbia között megszületett az EU-tagság feltételének tartott társulási és stabilizációs megállapodás, amelyet minden tagállamnak ratifikálnia kell. Ez akkor történhet meg, ha az ország teljeskörűen együttműködik a hágai törvényszékkel.

Ebből a szempontból nagyon komoly lépés Radovan Karadzic kiadatása - tette hozzá Göncz Kinga, aki szerint a következő lényeges lépés Ratko Mladic elfogása és kiadatása lenne.

"Reménykeltő, hogy az elkötelezettség nagyon komoly Szerbiában" - hangsúlyozta a külügyminiszter.
A szerb elnöki hivatal hétfő este jelentette be, hogy a biztonsági szolgálatok elfogták Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt.

Karadzic az egyik leginkább keresett, több mint egy évtizede szökésben lévő hágai vádlott, akinek terhére többek között a II. világháború óta a legszörnyűbb európai vérengzésnek tartott srebrenicai mészárlás kitervelését és elrendelését róják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását