2024. április 25. - Márk

Bízva bíznak

A diákok többsége, 68 százaléka bízik abban, hogy az érettségi évében felveszik az egyetemre, s mindössze 3 százalékuk vélekedik úgy, egyáltalán nem lesz képes bejutni felsőoktatási intézménybe - állapította meg a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) fe
2008. július 22. kedd 07:20 - Hírextra
A felmérés szerint a diákok 24 százaléka legkésőbb az érettségi utáni évben, 5 százalékuk pedig a matúrát követő néhány évben számít sikeres felvételi vizsgára.

A vizsgálat rámutatott arra is, hogy különbség van a gimnazista és a szakközépiskolai tanulók várakozásai között: míg a gimnazisták 73 százaléka biztos az azonnali sikerben, addig a szakközépiskolás tanulók mindössze fele érzi úgy, hogy sikeres felvételi vizsgát tesz az érettségi évében.

Az emelt szintű érettségire vonatkozó kérdésekre adott válaszokból kiderült: a diákok 46 százaléka szerint egy tantárgyból kell emelt szintű érettségit tenni ahhoz, hogy bekerüljenek a népszerű felsőoktatási intézmények karrierszakjaira. A megkérdezettek 41 százalékának a véleménye az, hogy ehhez két tantárgyból kell nehezített vizsgát tenni.

A felmérés alapján megfigyelhető tendencia: amíg a végzősök nagyobb arányban gondolják, hogy egy emelt szintű vizsga elég a bejutáshoz, addig a fiatalabb diákok két tárgyból is vállalkoznának a magasabb szintű vizsgára.

A diákok válaszai szerint az emelt szintű érettségi legfőbb motiváló tényezője a megszerezhető többletpont, illetve az a megszerezhető tudás, amellyel nemcsak a bekerülésük biztosított a kiválasztott intézménybe, hanem a bennmaradásuk is.

A FISZ vizsgálata a pedagógusokra is kiterjedt: háromnegyedük úgy gondolja, hogy az orvosi és egészségügyi pályára készülő diákoknak a bejutáshoz mindenképpen emelt szinten kell érettségizniük, míg a legkevésbé a művészeti, a pedagógus, a nemzetvédelmi és katonai, az agrár, valamint a sporttudományi szakokon tartják szükségesnek az emelt szint megszerzését.

A tanárok úgy vélekedtek, hogy a legjobb elhelyezkedési lehetőségekre az informatikai és műszaki végzettséggel rendelkezők számíthatnak.

A pedagógusok szerint nagy valószínűséggel beléphetnek a munkaerőpiacra még az orvosi és egészségügyi, a gazdasági, valamint a katonai és nemzetvédelmi szakcsoportban diplomát szerzett fiatalok.

A leginkább a pedagógusi, az agrár, a bölcsészettudományi és a művészeti végzettségű diákokról gondolják, hogy egyáltalán nem tudnak majd elhelyezkedni.

A FISZ tavaly december és az idén február között 512 érettségit adó középiskola 2.273 pedagógusát és 2.863 olyan diákját kérdezte meg, aki 2008-ban, 2009-ben vagy 2010-ben tesz érettségi vizsgát. A 2008-as felvételi ponthatárokat csütörtökön hirdetik ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását