2024. március 29. - Auguszta

Takarékoskodjunk Forgó Morgóval!

Lezárult a Forgó Morgó villanyórafiguráról elnevezett energiahatékonysági országos program konyhai takarékossági kampánya, amelynek célja a lakosság meggyőzése, hogy megéri energiatakarékos és környezetbarát készülékekre cserélni az elavult, vagyis tíz év
2007. november 24. szombat 17:48 - Hírextra

A CECED Magyarország Egyesülés és az Electro-Coord Magyarország Kht. által tavaly elindított program idén a konyhai villanytűzhelyek korszerűsítésére irányult, s ennek részeként megrendezték a Keressük az ország legöregebb működő villanytűzhelyét.

Magyarországon a 10 évnél öregebb háztartási gépek aránya mintegy 35-40 százalék, az egyik legmagasabb az Európai Unió tagállamai között. A tűzhelyek 60 százaléka gáztűzhely, 30 százaléka kombinált (azaz elektromos sütővel és gázüzemű főzőlappal ellátott), 10 százaléka pedig elektromos készülék.

A CECED Magyarország Egyesülés ügyvezetője, Mészáros Fanni és az Energia Központ Kht. ügyvezető igazgatója, Rajnai Attila részvételével szombaton megtartott sajtótájékoztatón, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban kihirdették a három győztest. Az ország legrégebbi működő villanytűzhelye - a 65 benevezett készülék közül - egy 70 éves berendezés, amely a Kunszentmártonban élő Gulyás Károlyné tulajdona. A második helyezett egy 1954-ben gyártott készülék, a harmadik pedig egy 1956-os berendezés lett.

Az energiafaló győztes hetven év alatt mintegy 90 ezer kWó energiát használt el, 36 ezerrel többet, mint amennyit egy mai készülék ennyi idő alatt felhasznált volna. Ez a különbség mai áron egymillió 368 ezer forint, amelyből 8-10 korszerű tűzhelyet lehetne vásárolni.

"Ha mindenki hatékonyra cserélné pazarló háztartási gépeit, a családok villanyszámlái sok esetben akár 40 százalékkal is csökkenhetnének, s az ország egy erőműnyi áramot takaríthatna meg" - hívta fel a figyelmet Mészáros Fanni cégvezető.

Az energiahatékonysági országos program tavaly indult, először a hűtőszekrényekre, majd a mosógépekre irányulva keresték az ország matuzsálemi készülékeit. A legkorszerűbb, vagyis az A energiaosztályba tartozó mosógépek átlagosan 44 százalékkal kevesebb energiát és 62 százalékkal kevesebb vizet használnak, mint elavult társaik - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A kampány elengedhetetlen része az elektronikai hulladékok visszavétele, begyűjtése - ez az akció egyébként Magyarországon indult el először Közép-Kelet-Európában -, amelyben oroszlánrészt vállal a CECED Magyarország Egyesülés tagjai által alapított Electro-Coord Magyarország Kht., amely az elektronikai hulladékok kezelését koordináló legnagyobb magyar szervezet.

Túl azon, hogy a valamennyi EU-tagállam számára kötelezően előírt energiahatékonysági stratégia kidolgozása és lebonyolítása az Energia Központ Kht. irányításával történik, az országos energiahatékonysági program az Európai Unió "Változtass! Az éghajlatváltozás" szlogennel meghirdetett klímavédelmi programjához, az európai energiahatékonysági kampányhoz (Sustainable Energy Europe), valamint a magyar kormány ez irányú törekvéseihez kapcsolódik (mivel a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakmai együttműködő partner).

A CECED Magyarország Egyesülés a CECED, azaz a Háztartásigép-gyártók Európai Szövetsége (www.ceced.be) magyar tagszervezete, amely 2004 végén jött létre 11 alapító taggal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását