2024. július 24. - Kinga, Kincső

Vélhetően hazament a barnamedve és gyermeke

Vélhetően visszabarangolt a Magyarországra áttévedt barnamedve és bocsa Szlovákiába, a két állat nyomai átvezettek a határon, a vadászok pedig nagy valószínűséggel ezeket az állatokat láthatták szlovákiai Almás (Jablonca) térségében - mondta Rózsa Sándor,
2008. július 21. hétfő 21:35 - Hírextra

Az erdőjárók, a vadászok a napok óta tartó esős időjárásnak köszönhetően a felázott talajon könnyebben fellelhették a medveanya és bocsa nyomait, és feltételezik, hogy az állatok visszabarangoltak oda, ahonnan érkeztek, a rozsnyói járás térségébe.


A két állat jelenlétét egyébként július elején észlelte lábuk nyoma alapján az Aggteleki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálata a park északi részén, a szlovák-magyar országhatár közelében. A nyomok alapján egy kifejlett példány és egy idén született fiatal medvebocs járt, járhatott a területen.


Az európai barnamedve korábban általánosan elterjedt faj volt, de ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben található meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, de stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben is. A barnamedve magyarországi előfordulása ugyan érdekes, de nem váratlan az Aggteleki Nemzeti Parkban.


A barnamedve szinte mindent megeszik, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, rovar, kisemlős vagy szarvasméretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. Bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig fedezékében tölti. Több száz kilométert is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresi fel.


A május-júniusi párzást követően a barnamedvebocsok 350-500 gramm körüli súllyal január-februárban jönnek a világra. Az első 3-4 hónap után hagyják el a vackukat, de kezdetben nem tesznek meg nagy távolságokat, ezért nem kizárható hogy a napokban észlelt bocs már a Szlovák-karszt vagy az ANP területén született.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását