2024. május 3. - Tímea, Irma

Fém helyett bio-csont

Lipcsei kutatók egy olyan újfajta bioanyagot kísérleteztek ki, amely néhány éven belül felválthatja a jelenleg csontpótlásra használt fémprotézist.
2008. október 3. péntek 15:47 - Hírextra
Mint a lipcsei Regeneratív Gyógyászat Szervátültetési Központja hírül adta, a bioaktív kálciumanyagból és egy különösen szilárd bioműnyagból álló kombináció rendkívül hasonlít a természetes csontra, lényegesen közelebb áll hozzá, mint a fémimplantátum.

Az új műanyag létrehozásában sokat segítenek a baktériumok, és alkalmazásánál kicsi a kockázata az összeférhetetlenségnek, annak, hogy a szervezet a beültetett anyagot kiveti magából. Ráadásul ösztönzőleg hat a természetes csont újranövésére.

A laboratóriumi vizsgálatok során a csontsejtek összenőttek a próbaanyaggal, és megindult a kollagén - a természetes csont egyik fő összetevője - termelődése is. Kedvező esetben az első paciensek 5-8 év múlva kaphatják meg az első beültetést a combcsontjukba vagy alsókarcsontjukba
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását