2024. április 28. - Valéria

Magyarország támogatja

Magyarország támogatja az EBESZ további jelenlétét Koszovóban - mondta Göncz Kinga külügyminiszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón, miután az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkárával tárgyalt.
2008. július 21. hétfő 12:11 - Hírextra
Mint a külügyminiszter kiemelte, a főtitkárral beszéltek Koszovó helyzetéről, és arról is, hogy Magyarország támogatja, hogy az EBESZ lassan zárja be irodáját Horvátországban, mivel az ország már közel van az uniós csatlakozáshoz.

Göncz Kinga elmondta: a találkozón felmerült az EBESZ részvétele Afganisztán északi határának őrzésében, valamint európai biztonságpolitikai kérdések is szóba kerültek.

Marc Perrin de Brichambaut EBESZ-főtitkár közölte: Magyarország kulcsfontosságú és rendkívül aktív szereplője az EBESZ munkájának.

Magyarország az egyik alapító tagja annak a folyamatnak, amit az EBESZ elindított, és amely a szélesebb, nagyobb Európában meg szeretné teremteni a biztonságot és a stabilitást - hangsúlyozta.

Mint mondta, szó volt többek közt regionális kérdésekről, valamint Afganisztán északi határvidékének kérdéséről is.

Marc Perrin de Brichambaut beszélt az 56 tagállamot tömörítő EBESZ-nek arról a hosszú távú tervéről, melynek keretében szeretnének elindítani egyfajta párbeszédet a kaukázusi, illetve a közép-ázsiai országok között; a párbeszédbe bevonnák az Amerikai Egyesült Államokat, az Európai Uniót, valamint Oroszországot.

A főtitkár elmondta azt is, hogy a magyar külügyminiszterrel beszéltek a média- és sajtószabadság biztosításáról, a nemzeti kisebbségek védelméről, valamint az emberkereskedelemről.

Az EBESZ főtitkára egynapos magyarországi látogatása során hétfőn reggel a külügyminiszteri találkozó előtt megbeszélést folytatott Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel, a nap folyamán pedig Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel találkozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását