2024. április 29. - Péter

Fontos a sürgősségi ellátás

A Kormány prioritásként kezeli a sürgősségi ellátás helyzetének javítását Reagálás Horváth Zsolt fideszes képviselő sajtótájékoztatójára
2008. július 21. hétfő 16:08 - Hírextra
Szomorú és sajnálatos, hogy a Fidesz egy kiváló olimpikon tragikus halálából próbál politikai tőkét kovácsolni, és a szakmaiságot, valamint az emberiességet mellőzve támadni a mentőszolgálatot. Kénytelenek vagyunk észrevenni a párhuzamot a legnagyobb ellenzéki párt mai, a mentőszolgálat működését kifogásoló sajtótájékoztatója és az elmúlt héten nagy visszhangot kiváltó esemény között.

Tény, hogy a mentő az Európai Unió tagállamaiban sem ér mindenhová az ajánlott 15 percen belül, hiszen a legfejlettebb országokban is 90-92 % körüli a kivonulási idő teljesítése. Magyarországon, az Országos Mentőszolgálat adatai szerint, az esetek 78%-ában tudják teljesíteni a 15 perces kivonulási időt. Természetesen a kormány célkitűzése csak az lehet, hogy ezt a 78 %-ot feljebb tornázhassa.

Néhány tény, ami fehéren-feketén alátámasztja a fenti kijelentést még akkor is, ha Horváth Zsolt fideszes országgyűlési képviselő félretájékoztatással vádolja a tárcát.

Az elmúlt négy évben a Kormány közel 7 milliárd forintot fordított a mentőszolgálat fejlesztésére, a légimentés és az eszközpark korszerűsítésére, mentőállomások építésére és a mentőautók életmentő-készülékekkel történő felszerelésére. A mentőautók átlagéletkora 5 év alá csökkent, 26 állomás újult meg, illetve nyitotta meg kapuit, továbbá 396 esetkocsival, rohamkocsival és mentőgépkocsival bővült az Országos Mentőszolgálat gépkocsiparkja.

Az elkövetkezendő években közel 16 milliárdot fordítunk a sürgősségi ellátás korszerűsítésére. A július elején elfogadott Biztonság és Partnerség című kormányprogramban szintén kiemelt helyet foglal el a sürgősségi ellátás javítása, a laikus elsősegélynyújtástól, a légimentésen keresztül, a sürgősségi osztályok fejlesztéséig. Tovább folyik a mentés elmúlt években megkezdett korszerűsítése – új mentőállomások és mentőgépkocsik belépésével, a mozgó intenzív osztályok (MICU) és a légimentés fejlesztésével, a mentésirányítás rendszerének korszerűsítésével. Erre az Új Magyarország Fejlesztési Terv 11,5 milliárd forintot szán, illetve a mentésirányítási rendszer korszerűsítésére további 3,5 milliárdot különít el 6 régió számára, továbbá a közép-magyarországi régió, hasonló céllal, 600 millió forint pályázati pénzzel rendelkezik.

A Kormány tehát tovább dolgozik a mentés helyzetének javításán, hogy a magyar lakosság az Európai Unió normáihoz közeledve férhessen hozzá a sürgősségi ellátáshoz.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását