2024. május 6. - Ivett, Frida

"Megpróbálunk nem fordítva felülni a lóra"

Pauer Gyula szobrászművész kiállítása, homlokzati fesztivál, a hírhedt kristályéjszaka évfordulójára kiírt hanginstallációs pályázat győztes munkájának bemutatása, a pszichoanalízissel foglalkozó tudományos konferencia, a Siemens zenei alapítvány Illés Má
2008. július 21. hétfő 16:05 - Hírextra
Megvonva a Berlin szívébe költözött új, impozáns épületben zajló újszerű tevékenység eddigi mérlegét, Can Togay János, a CHB igazgatója hétfőn a MTI berlini tudósítójának beszélt a jövőbeni programokról. A költőből, íróból, forgatókönyvíróból és színészből lett menedzser - aki igazgatóként "egy idős" az új épülettel - a programok kapcsán utalt a koncepcióra. Szavai szerint a ház úgy próbál bekapcsolódni Berlin kulturális életébe, hogy közben megőrzi saját identitását is, az igazi "hungarikumot". "Megpróbálunk nem fordítva felülni a lóra. Nem abból indulunk ki, hogy mi az a koprodukció, amelyben együtt tudnánk működni, hanem olyan programokra törekszünk, amelyek automatikusan együttműködésre serkentik Berlint és bennünket is" - jelentette ki.

Can Togay büszke Pauer Gyula közelgő kiállítására, amely iránt már előzetesen óriási az érdeklődés, a Frankfurter Allgemeine Zeitung külön mellékletet tervez. A hírhedt náci pogrom, az úgynevezett kristályéjszaka évfordulójára, november 9-re kiírt hanginstallációs pályázatra érkezett csaknem ötven munka között egy német szerzőpáros lett a nyertes, pályázatuk az évforduló éjszakáján, majd több héten keresztül kerül majd bemutatásra. Rögtön utána következik az a homlokzati fesztivál, amelyben a CHB öt környező épülettel együtt vesz részt, saját kivetítőkkel és homlokzatát nyújtva egyebek között Berlin és az intézet "álmainak" bemutatására.

Szinte ezzel párhuzamosan kerül sor a "Pszichoanalízis a vasfüggöny mögött" című, a német pszichoanalitikus egyesülettel közösen rendezett tudományos tanácskozásra, amely az 1989 előtti Magyarországon, illetve az akkori NDK-ban zajló, a pszichoanalízissel kapcsolatos tevékenységeket vizsgálja. A tanácskozás védnöke Göncz Kinga külügyminiszter, nem csupán a politikus, hanem a korábbi pszichiáter "jogán" is.

Közben a CHB közös német és magyar dokumentumgyűjtést hirdetett a berlini fal leomlásának jövő év novemberében esedékes 20. évfordulójára. - "Most módosítottuk a tervezett kiállítás címét " - mondta Can Togay, aki szerint "A német egység a Balatonnál" kiállítás arról szól majd, hogy a rendszerváltás előtt, évtizedeken keresztül miként tartották fenn a "német egységet" azok a kelet- és nyugatnémetek, akik a Balatonnál találkoztak egymással. "Ezt kívánjuk dokumentálni saját beszámolóik, fényképeik, s videófelvételeik alapján egy multimédiás kiállítás keretében."

Az igazgató meggyőződése szerint sokfajta módon lehet a magyar kultúrát közvetíteni Németországban. "Tárgyi együttműködéssel, de a leghatásosabb az, ha bizonyos attitűdöt igyekszünk közvetíteni. Ha arra összpontosítunk, hogy mi az, amit egymás felé és együtt tudunk közvetíteni" - fogalmazta meg ars poeticáját az igazgató.

Aki egyébként örül annak, hogy néhány hónap alatt sikerült megháromszorozni a ház látogatottságát. Ebben nyilvánvalóan nagy szerepet játszik az új helyszín, s az új impozáns épület, de mindez - tette hozzá - "saját tevékenységünk eredménye is".

Az eddigi mérleg: Can Togay János szerint legnagyobb siker a Moholy-Nagy Galéria, amelyben már eddig is érdekes kiállítások voltak. A Ligeti zenestúdió egyebek között Másik János fellépésével és Rost Andrea bemutatkozásával. Valamint az egykori berlini magyar intézetet megalapító Gragger Róbertről elnevezett Gragger Intézet, ahol legutóbb a magyar tudományközpontok mutatkoztak be.

Can Togay egyetért azzal, hogy nagy az érdeklődés Berlinben a magyar kultúra iránt. De szerinte mindez legalább olyan jó fényt vet Berlinre is, mint ránk, amiből tanulnunk kellene. Németország rendkívül szoros figyelemmel kíséri az európai eseményeket. S egyáltalán nem közömbös számára, hogy Magyarországon milyen a hangulat, az ország milyen problémákkal szembesül. Ez a megkülönböztetett és felelősségteljes odafigyelés talán annál is értékesebb, hogy érdeklődéssel tekintenek egy-egy sikeres produktumra - jelentette ki Can Togay János, aki "művészmúltjából" fakadóan is szeretne minél kreatívabb menedzser lenni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását