2024. április 19. - Emma

Demonstrálással fenyegetnek a rendvédelmi szervek

A kormány szándéka szerint megszünteti a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumát (SZÉF). A rendvédelmi szervek több benyújtott törvénytervezettel nem értenek egyet. Kónya Péterrel, a SZÉF munkáltatói ügyvivőjével beszélgettünk.
2010. szeptember 22. szerda 06:59 - Forján-Vass Máté
Miért szervezik a demonstrációt?

Megbízhatósági vizsgálat
A belügyminisztérium találta ki. Célja, hogy visszaszorítsák a korrupciót a rendvédelmi szerveknél. Ennek a vizsgálatnak minden szolgálati jogviszonnyal rendelkező embert alá vetnének. Az általános kérdőív mellett környezeti tanulmányt is végeznének, melynek során az érintett családtagjait is megvizsgálnák.

A cél mellett kérdéses, hogy mennyire jó, ha egy szintén korrupt politika irányítja ezt. Vagy nem lenne-e célszerű, hogy rájuk is kiterjesszék?
Több oka van. Az egyik, hogy meg akarják szüntetni a SZÉF-et. Ez a szolgálati jogviszonyban állók szakszervezeteinek egyetlen kormányzati szintű érdekegyeztető fóruma.

Ez azért volt megdöbbentő, mert egy törvénymódosítási csomagban elrejtve találtuk meg azt a paragrafust, amely szerint megszüntetik a fórumot. 

A megszüntetésre tett javaslat azért problémás, mert a tervek szerint jövőre radikálisan hozzányúlnak a szolgálati törvényekhez. Ez érintetné az illetmény- és nyugdíjrendszerünket. Ehhez szükséges, hogy működjön az érdekegyeztető fórum, hogy mi is megismertethessük a kormánnyal az álláspontunkat.

A másik probléma, hogy titkosszolgálati módszerekkel akarják ellenőrizni a kollégákat. Tennék mindezt a korrupció visszaszorítása érdekében. Itt nem a céllal van probléma, hanem az eszközökkel.

Az is gond, hogy a politikusok körében van a legnagyobb korrupció. Ha ki akarnak terjeszteni a rendvédelmi szervekre egy ilyen vizsgálatot, akkor előbb kezdjék a parlamenti képviselőkkel, önkormányzati képviselőkkel és minisztériumi alkalmazottakkal.

Megindokolták, hogy miért akarják a SZÉF-et megszüntetni?

A belügyminiszter azzal indokolta a döntést, hogy a rendvédelmi szervek a Belügyminisztérium alá tartoznak és elegendő a belügyminisztériumi egyeztető fórum.

Ez hibás következtetés. A katonák máshova tartoznak, és más jogviszony rendezi a szolgálati jogviszonyt. Vannak hasonló dolgok, de nem azonosak. De nem mellékesen máshova tartozik a VPOP és az Információs Hivatal is.

A kormány által tervezett törvényekről volt egyeztetés?

Igen, de átütő sikert nem értünk el. Most pénteken délután lesz a következő egyeztető ülés. Bízunk abban, hogy sikerül egy számunkra is elfogadható kompromisszumot elérni, illetve visszavonják a SZÉF megszüntetésére tett javaslatot.

Nyilvánvaló, hogy ez esetben nem kerül sor a demonstrációra. Mi keressük a lehetőséget, hogy a tárgyalóasztalnál oldjuk meg a problémákat.

Volt már pozitív visszajelzés a kormányzat részéről az önök törekvéseire?

Igen, úgy gondolom, hogy a háttérben zajlanak olyan tárgyalások, amelyek azt mutatják, hogy a kormánynak is szándékában áll megegyezni velünk. Amiatt vagyok bizakodó, mert a céljaink azonosak, de a hozzá vezető utat másként képzeljük el.

Mi lesz a folytatás, ha nem sikerül megegyezni?

Akkor megtartjuk a figyelmeztető demonstrációt. Megvárjuk, hogy a kormány a szeptember 29-i ülésén hogyan dönt. Azt követően értékelni fogjuk a helyzetet, és annak megfelelően döntünk a folytatásról.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását