2024. április 20. - Tivadar

Újra a fény felé

Mexikói régészek vélhetően négy olyan amerikai katona földi maradványaira bukkantak, akik 1846-ban, a mexikói-amerikai háború egyik csatájában, a monterrey-i ütközetben estek el.
2008. július 20. vasárnap 17:00 - Hírextra

Az 1846-tól 1848-ig tartó katonai konfliktus Texas USA-hoz való 1845-ös csatolása után tört ki az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó között. A háború Mexikó vereségével végződött, amelynek le kellett mondania területének feléről, vagyis át kellett engednie az Amerikai Egyesült Államoknak a mai Texast, Új-Mexikót, Kaliforniát.

A mexikói nemzeti régészeti ügynökség közleménye szerint a csontvázakat az 1996 és 2008 áprilisa között zajló ásatások során tárták fel. A szakértőknek hosszú időbe tellett, hogy azonosítsák az elesettek földi maradványait, mivel sokáig azt hitték, hogy a terület mexikói áldozatok tömegsírját rejti. Az azonosítást a koponyákon és a csontokon végzett mérések, a helyszínen talált két féldolláros pénzérme, valamint egyéb tárgyi leletek segítették.

"Nem találtunk mexikói katonákat a helyszínen" - nyilatkozta Rogelio Caballero, a Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézetének kutatója.

Mint elmondta, DNS-vizsgálatokat is terveznek, hogy azonosítsák a katonákat, s majd megtalálják esetleges leszármazottaikat. A monterrey-i ütközetben ugyanis javarészt a Tennessee és Mississippi államokból származó amerikai katonák vettek részt.

A Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet közleménye szerint tervezik az elesettek földi maradványait átadását az Egyesült Államoknak. Viszonzásul azoknak a katonáknak a földi maradványait kérik, akik a szomszéd országban folyt csatákban veszítették életüket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását