2024. április 30. - Katalin, Kitti

T-55 ös szovjet tankok lepték el Németországot

A hatalmas por- és füstfelhőben T-55 típusú szovjet tankok dübörögnek a német tájon. A roham azonban egyáltalán nem katonai: a vezetőülésekben turisták láthatók.
2008. július 19. szombat 16:55 - Hírextra

Beerfelde a hajdani NDK területén található, félúton Berlin és a lengyel határ között, itt működik a "páncélosvezetői iskola". Szinte bárki eljöhet a kisvárosba és kipróbálhatja, milyen érzés a néhai kommunista tömb hadseregeinek egyik harckocsiját vezetni.


A 8,5 hektáros, keréknyomoktól szabdalt erdőszéli terepen szervezett kaland évente mintegy 10 ezer embert csábít, valamennyien készek 136 eurót (31 ezer forint) fizetni azért a gyönyörűségért, hogy egy fél órán át kegyetlenül rázassák magukat a 34 tonnás óriásokat vezérelve.
"Ennek semmi köze sincs a kommunista éra iránti nosztalgiához" - mondja a 47 éves Axel Heyde, a keletnémet hadsereg egykori harckocsivezetője, aki Jörge nevű testvérével 2003-ban hozta létre ezt a nem mindennapi bázist.


"Vendégeink az egész országból, de külföldről is jönnek, az Egyesült Államoktól Új-Zélandig. Nem feltétlenül a katonaság szerelmesei. Egy tank azért vonzza az embereket, mert titkos világnak tekintik, amelybe belépni tilos, és egy kicsit veszélyes is" - teszi hozzá Axel, akinek heti hét napon át működő vállalkozásában 12 főállású alkalmazott dolgozik.


A mára megszűnt szocialista tábor egykori országaiból szerezték be a különben megsemmisítésre szánt páncélosokat, T-55-ös és BMP modelleket - az utóbbiak az egykori Csehszlovákiában vagy Lengyelországban készültek az 1950-es és 60-as években. Lefegyverezték őket és részben "páncéltalanították" is, mert különben "háborús fegyvereknek számítanának és nem kaptuk volna meg a szükséges engedélyeket" - magyarázza el a vállalkozás vezetője.


Mielőtt felkapaszkodnának a monstrumra, a turisták pamutból készült fekete símaszkot húznak a fejükre, majd egy durva kidolgozású, rendkívül kényelmetlen fémsisakot. Ezután a felső tetőnyíláson át az irányító ülésre csusszannak, meghallgatják az instruktor magyarázatát - és hajrá!


A szűk kabinból a két keskeny lőrésen át szinte semmit sem lehet látni. A kormányrúd szerepét betöltő botkormány kezelése is zavarba hoz. A sebességváltás még nehezebb. "Húzza meg, gyerünk! Nem kell megijedni, ha erősen beremeg és ha a váltórúd kezdetben nem engedelmeskedik!" - ordítja a parancsnok-instruktor, aki alig egy méterre van alkalmi növendékétől, de csak rádión tud kommunikálni vele a 600 lóerős dízelmotor iszonyú zaja miatt.
Annak, aki kész megfizetni az árát, a páncélosiskola autóroncsot is biztosít, amelyet aztán a delikvens boldogan elgázol a tankjával.


A "séta" végén a tetőtől talpig földes-sáros hős büszkén örökítteti meg magát a rohamlöveg mellett, oldalán a feleségével. "Ő lepett meg ezzel 60. születésnapom alkalmából és én csak két dolgot sajnálok: túl rövid ideig tartott és szerettem volna még gyorsabban haladni a tankkal."
Szombatonként az erős élmények szerelmesei közül akár 70-80-an is tolonganak a Heyse-testvérek birtokán. "Mindenféle ember megfordul itt, fiatalok, öregek, és korántsem csak férfiak. Vannak törzsvendégeink is, akik rendszeresen visszatérnek" - magyarázta el az AFP-nek Ute Frischmuth, aki a vendégeket fogadja.


Még hozzáfűzte: "Amikor elhelyezkednek a vezető ülésen, sokan megkérdezik, hol vannak a fegyverek. Nagy csalódást okoz nekik, hogy lőni nem lehet."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását