2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kérdések a felvonulással kapcsolatba

Huszonöt kérdést intézett Kovács Tamás legfőbb ügyészhez és Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterhez Magyar Bálint és Pető Iván szabaddemokrata országgyűlési képviselő a másfél héttel ezelőtti melegfelvonuláson történtek kapcsán.
2008. július 18. péntek 12:45 - Hírextra
Az MTI-hez pénteken eljuttatott dokumentumban Magyar Bálint és Pető Iván mélységes felháborodásának adott hangot a július 5-iki melegfelvonuláson bekövetkezett erőszakos cselekmények kapcsán. Értékelésük szerint a véleménynyilvánítási szabadság szándékos és szélsőséges félreértelmezése történt, az államrend fenntartására hivatott intézmények pedig az ügyben bizonytalanságot mutattak és felelősséghárító magatartást tanúsítottak.

"Verbális agresszió is okozhat tartós lelki sérüléseket, eredményezheti a megfélemlítettség érzését, amely hátrányosan befolyásolja a véleménynyilvánítási szabadság érdemi gyakorlását" - írta Magyar Bálint és Pető Iván.

A liberális képviselők Draskovics Tibor álláspontját tudakolják arról, miként értékeli a tárcavezető a Meleg Méltóság Menetével szembeni úgynevezett ellendemonstráció nyilvános szervezését, előkészítését. Felteszik a kérdést: kimerítette-e az ellendemonstráció az erőszak előkészítését, a szólásszabadság által nem védett gyűlöletre uszítást, és amennyiben igen, indítottak-e eljárást hivatalból mások szabad véleménynyilvánítási szabadságának szándékos és előre eltervezett akadályozása miatt.

"Milyen érdekeket kell védenie az államnak: a békés véleménynyilvánítás szabadságát, vagy ugyanígy az annak erőszakos korlátozására irányuló megmozdulások szabadságát is? Ad-e Ön szerint eligazítást a büntető törvénykönyv ezzel kapcsolatos szabályozása?" - szerepel a kérdések között.

Az SZDSZ képviselői azt is szeretnék megtudni, nem követnek-e el törvénysértést a rendőrök, amikor "önkényes" módon korlátozzák a dobálás útján megvalósított szabad véleménynyilvánítás lehetőségével élők jogait és indított-e az ügyészség eljárást e tárgykörben.

"Ha rendőrség által kihelyezett korlátok akadályozzák a dobálás útján gyakorolt szabad véleménynyilvánítást, a kordon lebontása állampolgári jog, esetleg a közszereplők különleges joga, vagy csak egyes országgyűlési képviselőket megillető lehetőség?" - teszik fel a kérdést. Arra is választ szeretnének kapni, hogy ha a békésen tüntető, felvonuló állampolgár meg kívánja akadályozni, hogy megdobálják, nem számít-e büntetendő cselekménynek, ha elhajol, vagy éppen hátralép a neki szánt tojások elöl, "hiszen ilyen módon nyilvánvalóan korlátozza a másik, kevésbé békés honfitársának az igazságszolgáltatás gyakorlata által szentesített véleménynyilvánítási szabadságát".

Magyar Bálint és Pető Iván egyben felvilágosítást kér e megdobálható személyek köréről, illetve arról, milyen eszközzel lehet dobálni: "csak olyan tárgyakkal, amelyek nem okoznak károsodást, vagy feltétel az is, hogy a károsodás ne legyen maradandó".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását