2024. május 2. - Zsigmond

1800 éves pláza

Newport közelében egy római kori helyszín feltárása során a brit-szigetek első "bevásárlóközpontjára" bukkantak - a főutca az egymás mellett sorakozó üzletekkel 1800 évvel ezelőtt volt felkapott kereskedelmi hely.
2008. július 7. hétfő 10:50 - Hírextra
Caerwent falucska közelében egykoron Venta Silurum, a brit szigetek tizenöt római nagyvárosának egyike állt. Ám míg a többi római kori város helyén az évezredek során újabb és újabb települések létesültek, Venta Silurum hanyatlásnak indult, elnéptelenedett, helye pedig feledésbe merült - olvasható a The Daily Mail brit lap hírportálján.

A régészek hét kutatóárkot ástak három irányban, s az eddigi leleteik közül az egyik legjelentősebb egy gazdag római villa. Az épület a város előkelő negyedében állhatott, a villa freskói és mozaikpadlója pedig arra enged következtetni, hogy a Kr.u. 3. században, amikor Venta Silurum virágkorát élte, a várost tehetős emberek lakták.

A feltárások során több keskeny épületre bukkantak a település központjában - a régészek szerint ez lehetett a bevásárlóutca. A leletek között van egy kés csontnyele, amelyre az ókori művész gladiátorok küzdelmét gravírozta, de szép számmal akadnak pénzérmék, üveg- és kerámiatárgyak, emberi és állati csontok, mozaikdarabkák, foltozásra használt bőrdarabok.

Az üzletek egyikében mészárszék működött - egykori tulajdonosa portékáját az üzlet kirakatában mutatta be, már akkor így igyekezvén becsalogatni a vásárlókat.

Tom Scott régész szerint a brit szigetek egyik legjobb állapotban fennmaradt római kori településéről van szó. Venta Silurum, ahol a római hatalom helyi központja működött, egyébként tipikus város volt, így feltárása számos érdekes adalékkal szolgál a római birodalom urbánus életéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását