2024. május 2. - Zsigmond

Pelenkás környezettudatosság

Összefogtak a magyarországi pelenkagyártók annak érdekében, hogy lépéseket tegyenek a mosható pelenka elterjesztésére és használatuk állami ösztönzésére. A cégek azt szeretnék elérni, hogy bizonyos pénzösszeggel támogassák azokat a családokat, amelyek vis
2007. október 27. szombat 11:53 - Hírextra
Ausztriában minden újszülött családja 50 és 100 euró közötti támogatást kap, amennyiben egy bizonyos összeg felett vásárol mosható pelenkanadrágokat, Finnországban pedig minden újszülött kap egy pelenka próbacsomagot, ezzel ösztönözve a textilpelenkák használatát - mondta el Csurgó Rita, a Popolin termékcsalád magyarországi forgalmazó cégének vezetője.

Sári Katalin, az angol Bambino Mio textilpelenkákat forgalmazó cég vezetője szerint Anglia szintén sokat tesz a környezetbarát pelenkák újbóli divatba hozataláért. A szigetországban a különböző mosható pelenka forgalmazók szövetségbe tömörültek és közösen üzemeltetnek egy információs weboldalt a "zöld" pelenka előnyeiről, valamint lobbiznak az Európai Unióban a mosható pelenkát terhelő áfa eltörléséért. Mivel az EU konkrét irányelveket adott a veszélyes-, illetve a háztartási hulladékok mennyiségének csökkentésére, az angol környezetvédelmi minisztérium érdekelt az Egyesült Királyságban keletkező napi 8 millió eldobható pelenka számának csökkentésében. A gyártóknak komoly esélyeik vannak arra, hogy környezetbarát termékekkel váltsák fel a már megszokott műanyag pelenkákat.

Magyarországon egyelőre alacsony a mosható pelenkát használók aránya, bár a környezettudatos magatartás elterjedésével egyre nő azoknak a száma, akik ezt a megoldást választják. Ráadásul az ilyen pelenka alkalmazása gazdaságosabb is: a költségek mintegy 50 százaléka megtakarítható, és nem mellékes, hogy gyermekenként 1,5 tonnával kevesebb (csak 50-100 év alatt lebomló) háztartási hulladék kerül a szeméttelepekre - állítja Csurgó Rita.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását