2024. április 28. - Valéria

A fővárosban volt a legnagyobb a vihar

A katasztrófavédelem adatai szerint az országban a fővárost sújtotta a leginkább az éjjeli vihar. Budapesten a tűzoltókat több mint hetven helyre riasztották, fennakadások voltak a tömegközlekedésben is. A meteorológusok szerint pénteken is viharos szélre
2008. július 18. péntek 07:30 - Hírextra
Budapesten több mint hetven helyre riasztották a tűzoltókat a csütörtöki vihar miatt. Főként a kidőlt fák és a pincéket elárasztó víz okozott problémát. A viharban senki nem sérült meg - mondta Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az MTI-nek.

Az országban még Pest megyéből jelentettek viharkárokat, itt több mint tíz helyre vonultak a tűzoltók - mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője.
A tömegközlekedésben is fennakadásokat okozott a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső a fővárosban. A sok víz miatt több mint tíz vonalon állt le a villamos-, a busz- és a troliközlekedés este kilenc óra után. Péntek reggel azonban már minden járat rendben elindult - mondta Freud András, a BKV fődiszpécsere az MTI-nek.

Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hangsúlyozta: pénteken az ország keleti és déli részén kell zivatarokra számítani, viharos széllökésekkel és jégesővel. A viharok idején a hirtelen lehulló nagy mennyiségű eső is gondot okozhat - tette hozzá.

Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy főleg a Dunántúl északi részén, és az északi országrészben hullott jelentősebb mennyiségű csapadék este és éjszaka, de ez nem volt szélsőségesen sok. Az OMSZ mérőállomásainak adatai szerint a legtöbb csapadék Aszódon esett, 27 milliméter, Miskolcon mintegy 26 millimétert, a fővárosban pedig 23 millimétert mértek.

Vadász Vilmos tájékoztatása szerint a júliusban eddig lehullott csapadék mennyisége nemcsak a fővárosban volt lényegesen több az átlagosnál, hanem például Nyíregyházán is, ahol eddig 80 milliméternyi csapadék hullott. A nyugati határszélen, Szentgotthárdnál viszont 100 milliméternél is több esett.

Ugyanakkor a csapadék nagy része zivatarokból hullott, s így a mért adatok nem feltétlenül tükrözik a tényleges elosztást, ennél nagyobb mennyiség is leeshetett, s kis területen belül is igen nagy különbségek lehetnek a csapadék mennyiségét illetően.

Voltak azonban olyan területei is az országnak, ahol igen kevés csapadék hullott. Példaként említette Paksot és környékét, ahol ebben hónapban 5,6 milliméter csapadék esett, hasonló a helyzet a Duna-Tisza köze déli részén, illetve Tolna megye egyes részein.

Összességében elmondható, hogy csapadékosabb az idei nyár az ország kétharmadán, mint a korábbi években. Nemcsak júliusban, hanem júniusban is lényegesen több csapadék esett, mint a megszokott.

Vadász Vilmos elmondta, hogy nem fejeződött be a csapadékos időszak, továbbra is változékony marad az idő.
Péntek késő délutántól, estétől már kezd felszakadozni a felhőzet az ország felett. A hét végén pedig már sok napsütésre és csak frissítő záporokra lehet számítani.

Vasárnap, hétfőn éri el az országot egy újabb front, ami várhatóan ismét okoz lokálisan csapadékot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását